Neobvladane meje: Golobova vlada zanemarja varnost na slovensko-hrvaški meji

Slika je simbolična in ustvarjena s pomočjo AI orodja.

V luči naraščajočega števila nezakonitih migracij na območju Republike Slovenije, poslanec Andrej Kosi, SDS, izraža globoko zaskrbljenost zaradi pomanjkljivega nadzora na meji z Republiko Hrvaško. Statistični podatki kažejo alarmantno sliko: v letu 2023 je bilo zabeleženih 55.230 nezakonitih prehodov državne meje, kar je skoraj dvakrat več kot v letu 2022.

 

Vlada Roberta Goloba je pogosto soočena s kritikami zaradi svoje domnevne nesposobnosti in ignorantskega odnosa do prebivalcev Slovenije. Kritiki navajajo, da vlada ne uspeva učinkovito obravnavati ključnih težav, ki pestijo državo, kot so gospodarska nestabilnost, zdravstvene težave in vprašanja varnosti. Obtožbe o ignorantskem odnosu do potreb in skrbi državljanov so še posebej pereče. Mnogi trdijo, da vlada ne posveča dovolj pozornosti dialogu z javnostjo in ne odziva se ustrezno na pomembna vprašanja, ki vplivajo na vsakdanje življenje ljudi. Ta percepcija je še dodatno okrepljena s pomanjkanjem transparentnosti in komunikacije v vladnih procesih.

Kosi, v svojem pisnem poslanskem vprašanju, naslovljenem na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, izpostavlja, da so kontrole na mejnih prehodih, zlasti na območju Podravja, redke, kar močno zmanjšuje učinkovitost nadzora. Prav tako izraža skrb za varnost lokalnih prebivalcev, saj nezakoniti migranti vdirajo na zasebna zemljišča, povzročajo nemir in ogrožajo varnost krajanov.

Ob tem poudarja, da se zaradi nezakonitih migracij povečuje varnostno tveganje, kar potrjujejo tudi poročila policije. Prav tako je zaskrbljujoče povečanje števila kaznivih dejanj, ki jih zagrešijo državljani tretjih držav, vključno z nasiljem in spolnimi delikti.

Poslanec SDS Andrej Kosi je stopil na stran Slovencev.

V svojem vprašanju Kosi zahteva natančne podatke o nadzoru na mejnih prehodih, številu nezakonitih migracij ter ukrepih, ki jih vlada načrtuje za izboljšanje situacije. Kosi je kritičen do izjave ministra, ki trdi, da sistem notranje varnosti deluje učinkovito, saj meni, da je to v popolnem nasprotju z realnim stanjem.

Andrej Kosi s temi vprašanji izpostavlja resno varnostno problematiko, ki zahteva takojšnjo pozornost in ukrepanje s strani vlade Roberta Goloba. Njegova kritika poudarja nujnost celovitega pristopa k nadzoru meja in zagotavljanju varnosti državljanov Slovenije.

Glede na izražene skrbi in navedbe, se pojavljajo specifična vprašanja, ki zahtevajo odgovore s strani vlade Roberta Goloba. Ta vprašanja so ključna za razumevanje in reševanje trenutnih varnostnih in upravljavskih izzivov:

  1. Nadzor na mejnih prehodih: Kateri mejni prehodi z Republiko Hrvaško imajo stalno policijsko kontrolo? Zakaj ni policijske kontrole na vseh mejnih prehodih in kako je poskrbljeno za prisotnost policije na teh točkah? To vprašanje je pomembno za razumevanje strategije varovanja meje in učinkovitosti trenutnih ukrepov.
  2. Statistika nezakonitih migracij: Zahteva se podrobna statistika nezakonitih migracij za leto 2023, razdeljena po mesecih in mejnih policijskih postajah. Ta podatka bi omogočila boljše razumevanje obsega in dinamike migracijskih tokov ter njihovega vpliva na lokalne skupnosti.
  3. Situacija na območju KS Kog v Občini Ormož: Ali so bili v obdobju od 1. oktobra 2023 do 31. decembra 2023 zaznani povečani primeri nezakonitih migracij v omenjenem območju in kako so ti vplivali na vdore na zasebna zemljišča in prostore? Ta vprašanja so pomembna za razumevanje lokalnih vplivov migracijske krize.
  4. Varnostni incidenti in ukrepi: Koliko je bilo prijavljenih vlomov in drugih incidentov, povezanih z nezakonitimi migranti na območju KS Kog v navedenem obdobju? Prav tako je pomembno vprašanje o tem, v kateri fazi so postopki reševanja teh primerov. To bi omogočilo vpogled v učinkovitost pravosodnih in policijskih odzivov na lokalne varnostne izzive.

Ta vprašanja osvetljujejo ključne vidike trenutne situacije in so bistvenega pomena za ocenjevanje odgovornosti ter učinkovitosti vlade pri obravnavanju kompleksnih izzivov, ki jih prinašajo nezakonite migracije in varnost državljanov.

MR