Vzpon ideologij, ki so utemeljene na sovraštvu do drugačnih je nevaren pojav, ki v nobeni družbe ne bi smel imeti možnosti do manifestacije tudi na odrih ali na transparentih med protestniki.

 

Vsa Slovenija je ponovno razdvojena zaradi hrvaškega glasbenika, ki naj bi v svojih besedili spodbujal ustaštvo. A je to res?

“Prav rad bi videl, da bi kdo našel katerikoli verz, stavek ali katerikoli odlomek moje pesmi, ki spodbuja nacionalizem, ustaštvo, nacizem ali fašizem itd.” (Marko Perkovič Thompson)

Pred tremi leti je Igor Pirkovič za Tednik posnel intervju z Markom Perkovićem Thompsonom. Posnetek si lahko ogledate spodaj. Zaradi tega intervjuja Igor Pirkovič ni bil več urednik oddaje Tednik, saj je doživljal prehude politične pritiske.

Thompson: To so izmišljotine. Menim, da gre za boj med dvema svetovnima nazoroma. S svojimi pesmimi, s svojo glasbo zagovarjam nazor, ki govori o ljubezni do Boga, družine, domovine, človeka.

Je pa gotovo nekaj drugega res!

Kot smo navedli na začetku članka nobeno promoviranje sovraštva do drugače mislečih ne bi smelo imeti prostora v javnem življenju.

Vsaki teden smo priča protestnikom, ki javno kličejo k smrti drugače mislečih od njih.

Pozivanje k smrti
Pozivanje k smrti. Foto: Twitter

Dejstvo je tudi, da se je oseba, ki je inačila ministra Hojsa z ustaštvom, pred leti slikala s CECO. Kakšna načelnost! Interpelacijo vlaga nekdo, ki se brezsramno fotografira skupaj s pevko, ki je bila poročena z vojnim zločincem Arkanom ter se fotografirala z vojaki okupatorske srbske vojske v porušenem hrvaškem mestu Vukovar!

Matjaž Nemec s Ceco
Matjaž Nemec s Ceco. Foto: Nova24tv

Ceca se je v vojaški obleki in z avtomatsko puško v rokah slikala s pijanimi četniškimi osvajalskimi enotami sredi porušenega osvojenega Vukovarja. Svetlana Ražnatović – Ceca je sicer že imela povsem nemotene koncerte v Ljubljani, ti so praviloma vsi razprodani.

Ceca skupaj s srbskimi vojaki v porušenem Vukovarju
Ceca skupaj s srbskimi vojaki v porušenem Vukovarju. Foto: Youtube

Minister Hojs o ustaštvu

Minister je bil v oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV SLO1 in se strinja, da je ustaštvo zavržno dejanje in tudi sam apriori ne odobrava ničesar takega kar bi spominjalo na ustaštvo, nacizem, fašizem ali pa komunizem. To so vsi v bistvu totalitarni sistemi, dodaja Hojs.

Kot pravi minister gre enostavno za odločbo ali pa za sklep upravnega sodišča, za odločbo oziroma sklep Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer je seveda jasno povedalo, da je treba v tem primeru sklepati na indice ali pa verjetnost, da bi lahko prišlo do kaznivega dejanja ali pa do pozivanja kaznivega dejanja. Tega na žalost v tem primeru ni bilo mogoče v bistvu ugotoviti.

Sodišče je jasno povedalo, da zgolj časopisni članki ali pa medijsko poročanje ne morejo biti podlaga za tako prepoved.

“Domoljubju rečejo fašizem, tako brani njihov komunizem, prozorna demagogija.” (verz iz Thompsonove pesmi)

Kakšen je odnos Thompsona do ustaštva?

Intervju s Thompsonom v Tedniku!

“Jaz sem glasbenik. Nisem zgodovinar, ne morem komentirati druge svetovne vojne. Obravnavam teme domovinske vojne in ljubezni, vrednot iz tistega obdobja. Drugo svetovno vojnoi in vse tisto pa zavračam, saj nisem pristojen, da bi govoril o tem in v nobeni svoji izjavi se nikoli nisem in se ne bi skliceval na drugo svetovno vojno. Vse obtožbe zavračam. Druga svetovna vojna me ne zanima in me ne obremenjuje.”

V spodnjem intervjuju Perković dodaja, da so določeni uredniki, ki mu želijo škodovati zmontirali videje in pesmi, jih objavili in rekli da so pesmi od Thompsona.

“Obtožujejo me, da pojem pesmi, ki poveličujejo zločin. To so navadne izmišljutine. To so zmontirali nekateri uredniki, da bi mi škodovali. Moj uradni repertoar je znan. Montirane pesmi s trupli, ki plavajo po rekah, niso moje delo. To je delo posameznih urednikov, ki so jih zmotirali, objavili in rekli, da so moje.”

Thopson zaključuje, da so to stvari, ki enostavno morajo oditi iz naše družbe. Ostanki jugomomunizma, ki so še vedno navzoči v političnih, javnih in medijskih strukturah, nas zavirajo, vežejo. Šele, ko se bo ljudstvo tega znebilo lahko pričakujemo svetlejšo prihodnost.

Intervju s Thompsonom v Tedniku!

Preberite še:

Minister: “Ustaštvo je zavržno dejanje!” Zadeva: Thompson

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR