Notranji minister Aleš Hojs je bil včeraj gost v oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV SLO1. Izrazil je presenečenje nad novico, da je notranje ministrstvo dovolilo koncert Thompsona. Sam minister v postopke ni bil vpleten in jih tudi ni spremljal. Za tem se je tremeljito pozanimal o tej odločitvi in dodaja, da je “gospa, ki je na tem delala, torej naša administracija”, natančno obrazložila, zakaj je bilo treba to odločbo o prepovedi zavreči.

 

Gre za odločbo upravnega sodišča

Kot pravi minister gre enostavno za odločbo ali pa za sklep upravnega sodišča, za odločbo oziroma sklep Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer je seveda jasno povedalo, da je treba v tem primeru sklepati na indice ali pa verjetnost, da bi lahko prišlo do kaznivega dejanja ali pa do pozivanja kaznivega dejanja. Tega na žalost v tem primeru ni bilo mogoče v bistvu ugotoviti.

Sodišče je jasno povedalo, da zgolj časopisni članki ali pa medijsko poročanje ne morejo biti podlaga za tako prepoved. Po drugi strani pa smo imeli seveda možnost prepovedi na podlagi JRM-ja, torej kršenja javnega reda in miru, kar pa prav tako v postopku ni bilo ugotovljeno.

Sodišče je presodilo, da je organizator storil vse potrebno, da bi se vsakršno povzročanje nasilja, motenje javnega reda in miru oziroma izvrševanje kaznivih dejanj preprečilo, ko je pravočasno prijavil prireditev. Predložil pa je tudi načrt varovanja za javno prireditev, oceno stopnje tveganja, načrt dela rediteljev, red in pravila na javni prireditvi ter načrt izvajanja zdravstvenega varstva na prireditvi.

“Ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je stvar organizatorja oziroma pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir.” (Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor)

Ustaštvo je zavržno dejanje

Minister se v nadaljevanju strinja, da je ustaštvo zavržno dejanje in tudi sam apriori ne odobrava ničesar takega kar bi spominjalo na ustaštvo, nacizem, fašizem ali pa komunizem. To so vsi v bistvu totalitarni sistemi, dodaja Hojs.

Ali koncert bo?

Aleš Hojs je dejal, da mu ni znano ali koncert bo. Organizator mora njaprej prevzet odločbo in kasneje bo znanega več. Ljudje vse preveč prehitro sklepajo, dodaja minister.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR