Navodila slovenskih škofov za izvajanje obredov v času epidemije

Zaradi trenutne stabilne epidemiološke situacije so se za sproščanje ukrepov odločili tudi v Slovenski škofovski konferenci. Ob pričetku epidemije so namreč vse verske skupnosti v Sloveniji omejile dostop do verskih obredov, kjer se običajno zbere večje število ljudi. Tudi letošnji velikonočni prazniki so tako potekali nekoliko drugače, ob odsotnosti vernikov, ki so lahko obrede in svete maše spremljali preko televizijskih ekranov oz. socialnih omrežij.

 

V ponedeljek, 4.5. cerkve na slovenskem ponovno odpirajo svoja vrata vernikom. Ob tem je Slovenska škofovska konferenca izdala posebna navodila kako naj, ob upoštevanju državnih predpisov, potekajo aktivnosti in obredi.

Kako bodo potekali verski obredi?

Udeležba je dovoljena samo zdravim osebam brez simptomov okužbe in ob uporabi zaščitne maske oz. drugega zaščitnega sredstva – masko morajo nositi vsi prisotni z izjemo duhovnika, ki mašuje. Slednji mora imeti zaščitno masko nadeto obvezno takrat, ko deli sveto obhajilo vernikom – deljenje hostije poteka samo na roke.  Opusti se tudi rokovanje oz. pozdrav miru.

Prihod v cerkev
Prihod v cerkev. Foto: Facebook

Razkuževanje rok ob vhodu v cerkev je obvezno. Blagoslovljena voda ob vhodu v cerkev pa mora biti umaknjena.
Verniki morajo ohranjati varnostno razdaljo 1,5 m, vsaka druga vrsta v klopeh pa mora biti prazna. Slednje sicer ne velja za družine oz. stanujoče v skupnem gospodinjstvu. Sodelovanje diakonov, ministrantov… je mogoče zgolj ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 m. Varnostno razdaljo morajo upoštevati vsi ves čas obreda; tudi ob pripravi na sveto mašo in po sveti maši.
Zanimivo je, da sodelovanje pevskega zbora ni dovoljeno, je pa dovoljeno da za glasbo poskrbijo organist, solist ali pevska družina iz istega gospodinjstva.

Smiselno v teh razmerah bi se zdelo, da verski obredi potekajo na prostem, vendar te zaradi omejitev javnega zbiranja ljudi na pet oseb trenutno niso dovoljenje.

Slovenska škofovska konferenca opozarja starejše vernike, naj še najprej preventivno ostanejo doma v izolaciji. 

Več o navodilih Slovenske škofovske konference na naslednji povezavi.

Preberite še:

Pravila za gostince in obiskovalce barov!

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

Pravila obiska frizerke, kozmetičarke ali maserke!

MR