Nasveti za več zdravje – potovalna lekarna

V današnjem času vsi potujemo. Nekateri v kraje, ki so blizu, nekateri malo dlje. V času počitnic so ta potovanja pogostejša. Ne glede na to kam gremo, pa se moramo na potovanje pripraviti.

Foto: nina potuje

Naši kovčki in potovalke so mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti. Preberite si več o osnovni potovalni lekarni, kako primerno hranimo zdravila, ter o pregledu potovalnega načrta, ki ga je priporočljivo oblikovati, ko se odpravljamo v okolja, ki jih ne poznamo.

Preden si pripravimo našo potovalno lekarno, moramo poskrbeti tudi za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje, opravljena cepljenja in ureditev drugih potrdil, ki jih morebiti potrebujemo v tuji deželi. To je seveda odvisno od tega kam smo se namenili odpotovati.
Če je naše potovanje daljše in toliko bolj, če nameravamo obiskati eksotične kraje je priporočljivo, da pred odhodom obiščemo svojega osebnega zdravnika, ali pa pristojne zdravstvene organe.

Informacije za taka potovanja so na voljo na Inštitutu za varovanje zdravja, kot tudi na območnih Zavodih za zdravstveno zavarovanje. Na Inštitutu vas bodo seznanili, če je za vašo destinacijo potrebno oziroma priporočljivo cepljenje za katere bolezni (rumena mrzlica, hepatitis A in B, tifusu…). Za potovanje v območja, kjer obstaja nevarnost malarije, je potrebno jemati zdravila, ki preprečujejo to bolezen. Tip le-tega se določi glede cilja potovanja in posameznika. Pri tem pa ne smemo pozabiti na zaščito pred piki insektov. V ta namen se uporabljajo bolj ali manj močni repelenti.

Potovalno lekarno si pripravimo v eni torbici, ki na potovanju ne bo dostopna otrokom in bo zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, toplota, vlaga). Zdravila s seboj jemljite v njihovi izvirni embalaži in skupaj z navodili za uporabo. Poskrbite, da bodo imela zdravila ustrezen rok uporabe. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Posebno pozornost posvetite zdravilom, za katere je določen poseben režim shranjevanja. Zanje so na voljo hladilne torbice, ki omogočajo prenašanje takšnih zdravil. Poleg zdravil v potovalno lekarno sodi še kartica zdravstvenega zavarovanja in morebitna potrdila o zavarovanju ter potrdila o cepljenju in testiranjih.

Foto splet: nina.potuje.com

Osnovna potovalna lekarna:
– zdravstvena kartica oziroma ustrezno zdravstveno zavarovanje, če gremo v tujino
– ustrezno potrdilo o cepljenju (če je to potrebno)
– zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam
– zdravila proti driski
– zdravila za zdravljenje zaprtja
– zdravila proti potovalni slabosti
– prašek ali šumeče tablete za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev dehidracije ob driski bruhanju in povečani izgubi vode, ki jo izločimo s prekomernim potenjem
– zdravilo proti alergiji
– tablete ali prašek za čiščenje vode
– sterilna obveza za rane
– obliži, povoji, gaze, razkužilo
– škarjice
– elastični povoj
– termometer
– zdravila za kronično bolezen, če jo imate

Poleg osnovnega nabora izdelkov v potovalni lekarni je, glede na cilj in letni čas potovanja, zelo priporočljivo potovalno lekarno razširiti. Še posebej za poletna potovanja velja veliko pozornost posvetiti zaščiti pred soncem. Potovalna lekarna naj tako vsebuje izdelke za aktivno zaščito pred soncem, za nego po sončenju ter pripravke za nego morebitnih opeklin.

Glede na kožo in kraj v katerega potujete izberite ustrezen zaščitni faktor. Za zaščito naših najmlajših uporabimo posebej zanje namenjene izdelke z zelo visoko zaščito, prav tako je visoka zaščita priporočljiva na krajih, ki so bolj izpostavljeni UV žarkom (izpostavljenost merimo z UV indeksom, katerega jakost za posamezen kraj lahko najdemo na spletu).

Priporočljiva je tudi primerna zaščita pred piki komarjev, klopov in drugih insektov. Glede na destinacijo lahko izberemo med različno intenzivnimi repelenti. Na trgu obstajajo številni zelo učinkoviti naravni repelenti, za še intenzivnejšo zaščito pa so na voljo tudi sintetični pripravki. Poleg zaščite si je koristno priskrbeti tudi izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov. Še posebej na bolj izpostavljenih področjih sveta je potrebno zaščiti pred insekti posvetiti nekoliko večjo pozornost.
Pripravljeni na pot
Z vsemi priporočljivimi preventivnimi zdravstvenimi ukrepi ter ustrezno pripravljeno potovalno lekarno bomo na poti vsekakor bolj brez skrbi, pa tudi v primeru zdravstvenih težav nam bo lažje poskrbeti zase in za svoje sopotnike. Dobro pripravljene nas bodo morebitne zdravstvene nevšečnosti veliko težje prikrajšale za užitke na potovanju.
Metoda Meško Žitnik, mag. farm.
Lekarna pri Sv. Martinu