Nasveti za več zdravja

zdravje, nasvet, vitamin D, prehrana, dopolnila

Vitamin D

Vitamin D je v maščobi topen vitamin. Je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede tudi samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Že deset do petnajst minutno izpostavljanje soncu dva do trikrat na teden zadovolji človeške potrebe po vitaminu D. Ljudje, ki veliko časa preživijo v zaprtih prostorih, ali pa živijo na severnih zemljepisnih širinah, kjer je malo sonca, si dovolj vitamina D lahko zagotovijo le z ustrezno prehrano ali z jemanjem vitaminskih dopolnil. 

Pomen vitamina D

Njegova vloga pri ohranjanju zdravih, močnih kosti je že dolgo znana in dobro raziskana. D vitamin je odgovoren za vzdrževanje nivoja kalcija, v krvi v točno določeni koncentraciji. Le ta omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic. Če je v prehrani dovolj kalcija, bo D vitamin omogočil, da se ga bo iz tankega črevesja absorbiralo ravno toliko, kot ga potrebujemo. V primeru, da ne užijemo dovolj kalcija ali da v telesu ni dovolj D vitamina, se bo kalcij izplavil iz kosti in le te bodo postale krhke. Zaradi tega se lahko razvije osteoporoza. Največja nevarnost osteoporoze so padci, ki vodijo v osteoporozne zlome.

D vitamin preprečuje tudi sarkopenijo, to je izgubo mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo kadar se pri padcu skušamo ujeti. Tako, da vitamin D preprečuje tudi na ta način zlome kosti, ki so posledica padcev. Pri starejših ljudeh so padci zelo nevarni. Posebej, če se pri tem zlomi kolk. To lahko privede tudi do invalidnosti in tudi smrti. Zato je zelo pomembno, da ga starejši uživajo s prehranskimi dopolnili, ali pa jim ga na recept predpiše zdravnik.

Pomanjkanje vitamina D

Pomanjkanje vitamina D se klinično pokaže s hipokalciemijo, hipofosfatemijo, ali splošno demineralizacijo kosti, bolečinami v kosteh, spontanimi zlomi kosti in oslabelostjo mišic. Pri odraslih se te spremembe imenujejo osteomalacija. Pri otrocih se lahko pojavita zaostanek v rasti in deformacije skeleta, zlasti dolgih kosti, oziroma rahitis. Zato je zelo pomembno, da ga pri dojenčkih dodajamo. Povečane potrebe po vitaminu D so tudi pri: nosečnosti, dojenju, pri starejših ljudeh, ki se premalo izpostavljajo soncu, pri ženskah, ki so bile nekajkrat zapovrstjo noseče in pri ljudeh, ki so zaradi svojega dela, čez dan v zaprtih prostorih.

Nove raziskave

Danes je znan pomen vitamina D tudi pri številnih drugih boleznih. Ima pomemben vpliv na imunski sistem. Zadostne količine so najboljša zaščita pred razvojem gripe. Nekateri znanstveniki poudarjajo, da nas vitamin D v zadostni koncentraciji ščiti pred gripo, primerljivo s cepljenjem. Dovolj  vitamina D zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni kot so multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa I in revmatoidni artritis. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki ga imajo dovolj redkeje zbolijo za nekaterimi oblikami raka, kot je rak debelega črevesja, dojke, prostate in tudi drugih oblik. Tudi za zdravje srčno žilnega sistema je vitamin D pomemben. Dokazano pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska. Potekajo pa tudi študije, ki dokazujejo njegov pomen  pri zmanjševanju depresije.

In koliko vitamina D potrebujemo?

Za zaščito kosti potrebujemo dnevno 800-1000 mednarodnih enot D vitamina kar ustreza 20-25 mcg. Za dobro delovanje imunskega sistema, zmanjševanja raka in drugih bolezni pa svetujemo vnos 2000 mednarodnih enot dnevno. Lahko ga uživamo vsakodnevno ali 1x tedensko v sedemkratni dnevni količini.

Viri vitamina D – Naravni viri vitamina D so ribje olje, sardine, losos, tuna, mleko in mlečni izdelki. Pomembno je, da je naša hrana raznolika in uravnotežena.

(Foto: Thinkstock)

Prehranska dopolnila

Tudi v naši lekarni lahko kupite prehranska dopolnila z vitaminom D. So v obliki kapljic, tablet in pršila. Vitamin D pa je tudi dodan v multivitaminskih preparatih. Obiščite nas in z veseljem vam bomo pomagali izbrati obliko, ki vam bo najbolje ustrezala.

Metoda Meško Žitnik, mag. farm.

Lekarna pri Sv. Martinu