Naraščajoča kriza: 22 migrantov prosi za azil, vlada pa načrtuje azilni center v Središču ob Dravi

Ilegalni migranti. (foto: Policija)
Ilegalni migranti. (foto: Policija) Slika je simbolična

V vedno bolj perečem problemu migracij, ki sega do samega srca Slovenije, se zdi, da sedanja vlada pod vodstvom Roberta Goloba ne samo da ignorira skrbi domačih prebivalcev, temveč aktivno vabi migrante, da prečkajo slovenske meje. V zadnjem incidentu so policisti na vlaku v Mariboru obravnavali šest sirskih državljanov, ki so izrazili željo po mednarodni zaščiti, ter jih odpeljali v azilni dom. Dodatnih 16 migrantov iz Egipta, Sirije in Irana je bilo obravnavanih na območju Središča ob Dravi, kjer so prav tako zahtevali azil.

 

Vlada načrtuje postavitev novega azilnega centra prav v Središču ob Dravi, kar dodatno razburja lokalno skupnost, ki se boji za svoj mir in varnost. Podeželsko območje, znano po svojem mirnem življenjskem ritmu, se tako nenadoma znajde v središču migracijske krize. Lokalni prebivalci in oblasti so zaskrbljeni, da bi takšna odločitev lahko imela dolgoročne negativne posledice na varnost in družbeno strukturo območja.

Vse to kaže na širši vzorec, ki zbuja skrb: ne le, da vlada ne naslavlja varnostnih tveganj, povezanih z nenadzorovanimi migracijami, ampak morda celo poslabšuje situacijo z načrtnim privabljanjem tujcev, ne da bi pri tem upoštevala glas ljudi, ki bodo s spremembami najbolj neposredno prizadeti.

MR