Napetosti naraščajo: Opozicija izpodbija Vlado glede Zakona o delovnih evidencah

V luči nedavnih dogodkov, ki zadevajo Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti, so se pojavile nove napetosti med vlado in opozicijo. Suzana Lep Šimenko iz Slovenske demokratske stranke je v ponedeljek izrazila svoje pomisleke glede učinkovitosti in praktičnosti zakona, ki je bil sprejet s podporo koalicije Svoboda, SD in Levica.

 

Poslanka Lep Šimenko je izpostavila, da zakon, ki je stopil v veljavo 20. novembra 2023, nalaga dodatne obveznosti delodajalcem glede vodenja evidenc o izrabi delovnega časa. Trdi, da so te spremembe neživljenjske in otežujejo fleksibilnost na delovnem mestu, škodujejo pa ne samo gospodarstvu, ampak tudi delavcem, zlasti tistim, ki so bili navajeni večje svobode in fleksibilnosti pri svojem delu.

Premier Robert Golob je v odgovoru poudaril pomen upoštevanja trenutnih rezultatov nadzora in dialoga za morebitne izboljšave zakona. Vendar pa Lep Šimenkova vztraja, da je pristop vlade problematičen in navaja, da je tudi minister za gospodarstvo opozoril na težave, ki jih prinaša novi zakon.

Poleg tega je poslanka izrazila zaskrbljenost glede samostojnosti Inšpektorata za delo. Po njenih besedah naj bi bilo s strani ministrstva ali vlade posredovano navodilo, da bo Inšpektorat v prvih treh mesecih izvajanja zakona deloval zgolj svetovalno, kar bi lahko vplivalo na njegovo neodvisnost in učinkovitost pri nadzoru.

Ta razprava odpira širša vprašanja o uravnoteženju potreb gospodarstva in pravic delavcev ter o načinu, kako vlada pristopa k zakonodajnim spremembam in nadzoru njihovega izvajanja.