Hrane je dovolj. Foto: Pixabay

Epidemija je razglašena z namenom zajezitve širjenja okužb s covid-19. V prvem valu epidemije je takratno stanje v državi vplivalo na agroživilsko verigo ter na nekatera druga področja, povezana s kmetijstvom.

Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije ne bo motena in ogrožena.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Zaradi širjenja okužb s covid-19 in s tem posledično razglasitve epidemije, ministrstvo tudi v drugem valu ne pričakuje, da bi bila ogrožena preskrba s hrano. Zato potrošnikom svetujemo, naj ne kopičijo zaloge s hrano, saj se s pretiranim nakupovanjem kvečjemu ustvarjajo motnje v trgovskih sistemih, kjer zaradi prevelikega povpraševanja ne uspejo pravočasno napolniti izpraznjenih polic.

Hrane je lahko preveč!

Bi pa epidemija in posledično zaprtje določenih segmentov, ki so povezani s hrano in odkupom pri lokalnih dobaviteljih (restavracije, šole, vrtci, druge javne ustanove), lahko vplivala na morebitne viške in neprodane kmetijske in živilske proizvode.

Kot že v prvem valu epidemije ministrstvo tudi tokrat poziva vse, da kolikor je mogoče posegajo po lokalnih produktih. Prehranske navade lahko še bolj usmerimo na domače proizvode, ki so sezonsko na voljo, so sveži in dostopni na lokalnem trgu ter niso vezani na dolge logistične poti. S tem dolgoročno zagotavljamo neodvisnost na prehranskem področju, zagotavljamo pa tudi stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta v sektorjih kmetijstva in ribištva ter ne nazadnje kakovost življenja vsakega posameznika.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR