Največji pustni muzej na prostem pozdravil 2.500 pustnih mask in tradicionalnih likov

Nov vrhunec letošnjega 59. Kurentovanja, mednarodna karnevalska povorka, je na današnjo pustno nedeljo na ptujske ulice in trge privabila blizu 45.000 radovednih obiskovalcev.  

Foto: Stanko Kozel
Na povorki se je v svojih kreacijah in koreografijah predstavilo 2.500 udeležencev iz osmih držav, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je bil častni pokrovitelj Kurentovanja. V svojih opravah so se predstavile etnografske pustne skupine, vključno s kurenti, pihalne godbe, osnovne šole ter številne druge karnevalske skupine od blizu in daleč.
Na Ptuju je bilo na pustno nedeljo prav posebno vzdušje, Ptuj pa je gostil številne ugledne goste; foto: Stanko Kozel

Slovenskim skupinam se je pridružilo osem karnevalskih skupin iz Avstrije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Slovaške in Srbije. Povorki je svoj pomladni pečat pustilo tudi skoraj 800 kurentov, ki so z več kot 3.500 glasnimi zvonci odganjali slabo ter prinašali srečo in zadovoljstvo. Mednarodna karnevalska povorka je največji prikaz etnografskih likov in karnevalskih mask v okviru Kurentovanja. Izvirne karnevalske skupine in številni satirični liki vsako leto poskrbijo za prav posebno vzdušje. Tokrat se je predstavilo 44 skupin, osem jih je bilo iz tujine (Avstrije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Slovaške in Srbije).

Na Mednarodni karnevalski povorki so nastopili številni etnografski liki; foto: Stanko Kozel

S svojo prisotnostjo so mednarodno karnevalsko povorko ob častnem pokrovitelju – predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju – počastili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, poslanec Evropskega parlamenta Lojze Peterle in poslanec Državnega zbora Jožef Lenart.

Foto: Stanko Kozel

Povorko so si še ogledali: predsednik FECC Lars Algell iz Švedske, odpravnik poslov na Veleposlaništvu ZDA Gautama Rane, svetovalec za gospodarske zadeve Veleposlaništva Ruske federacije Kirill Bobrov in predstavniki pobratenih, partnerskih in prijateljskih mest Burghausen, Seeboden, Veszprem, Arandželovec, Sarajevo in Nagykanizsa ter Banska Štiavnica. Med častnimi gosti sta bila tudi organizatorja Vrnjačkega karnevala Nebojša Bogičević, podpredsednik FECC Srbija in direktor Vrnjačkega karnevala, ter Ana Đurović, namestnica direktorja Turistične organizacije Vrnjačka Banja iz Srbije.

Predsednik FECC Lars Algell je pohvalil odlično organizacijo današnje povorke in celotnega Kurentovanja: »V svojem mandatu sem obiskal res veliko število karnevalov in z veseljem povem, da je ptujsko Kurentovanje eden najbolje organiziranih festivalov.« 

Branko Brumen, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC, je današnjo povorko pospremil z besedami: »Ponosni smo, da nam je ponovno uspelo nadgraditi ptujsko karnevalsko zgodbo in da smo ponovno dokazali, da si Ptuj v času Kurentovanja zasluži naziv največjega pustnega muzeja nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem. Dogodek je prepoznaven daleč naokoli, saj ga je tudi tokrat obiskalo veliko karnevalskih skupin in rekordno število obiskovalcev. Kljub dosedanjim uspehom pa se organizatorji zavedamo, da na lovorikah ne smemo spati in čeprav še letošnjega Kurentovanja ni konec, smo mi z mislimi že pri naslednjem.«

Predstavilo se je 44 karnevalskih skupin, med nastopajočimi so bili tudi osnovnošolci; foto: Stanko Kozel

Tudi ptujska županja Nuška Gajšek ni mogla skriti svojega navdušenja: »Mednarodna karnevalska povorka je tudi letos staro mesto novih doživetij ovila v pisane barve. Sprevod tisočih karnevalskih mask, tradicionalnih in domišljijskih likov, ki so pripovedovali zgodbe o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti je bil neverjetna paša za oči, ki bo tako obiskovalcem kot nastopajočim ostal v nepozabnem spominu.«

Flamingoti iz Njiverc v občini Kidričevo so bili odlični peti po oceni strokovne komisije; foto: Stanko Kozel

Nagrajene maske na Mednarodni karnevalski povorki

V Karnevalski dvorani, kjer se je nadaljevalo dogajanje po Mednarodni karnevalski povorki, so razglasili zmagovalne maske letošnje povorke. 1. mesto je osvojila skupina Simfonija klavirjev iz Spuhlje, 2. mesto skupina Ruski narod iz Bukovcev, 3. mesto skupina Vitezi iz Sodincev, 4. mesto skupina Toplice, Soviče – Dravci, 5. mesto skupina Flamingo iz Njiverc, 6. mesto Morski psi, Društvo Kocil, 7. mesto Zvezde plešejo, KUD Maska Stojnci, 8. mesto Kokoti iz Juršincev, 9. mesto Morski konjički, Siget Stojnci in 10. mesto Pat in Mat, Bukovci Vopošnica.

Nagrada za najbolj izvirno skupino Simfonija klavirjev na današnji povorki; foto: Stanko Kozel

Praktične nagrade so prejeli: Mladikini kuharji (OŠ Mladika), Modra dupleška pasma, Olgoridžini (OŠ Olge Meglič), Trollsi iz Moškanjcev in Veliki jag iz Male vasi.

V znamenju Kurentovanja bosta tudi pustni ponedeljek in pustni torek

59. Kurentovanje se v ponedeljek nadaljuje. Jutri dopoldne bodo ulice zavzele najmlajše maske, na Povorki otrok iz vrtcev, popoldne pa sledi še zadnja predstavitev avtohtonih pustnih likov na Mestnem trgu, ki bo v celoti namenjena kurentom. V torek, 5. marca, se letošnji festival zaključuje s pustnim torkom in pokopom pusta, 17. princ karnevala pa bo oblast spet vrnil v roke županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek.

Foto: Stanko Kozel