Na Ptuju priprave na jubilejno razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Letošnja državna razstava Dobrote slovenskih kmetij je jubilejna trideseta in bo potekala od petka, 17. do nedelje, 19. maja. Razstava je vključena tudi v sklop praznovanja 1950-letnice od prve pisne omembe mesta Ptuj.

Na ocenjevanju vzorcev vin; foto: arhiv dobrote slovenskih kmetij
V ocenjevanje je letos prijavljenih več kot tisoč izdelkov v štirinajstih skupin. Prva ocenjevanja izdelkov so se začela že konec februarja na Ptuju, ko so ocenjevali konzervirane vrtnine in kise. Nato so sledila ocenjevanja drugih skupin izdelkov na sedežu Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj in Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ocenjevanje oljčnih olj pa so potekalo sredi marca v prostorih Inštituta za oljkarstvo v Izoli.

Prevladujejo tržno usmerjene kmetije

»Za izziv sodelovanja na ocenjevanju in razstavi se odločajo predvsem nosilci dopolnilnih dejavnosti predelave in turizma na kmetiji, saj jim ocene ne pomenijo le priznanja ali opredelitev kakovosti, pač pa dobijo tudi strokovno utemeljene smernice za izboljšave. Zelo pomemben vidik udeležbe pa je primerjava z drugimi kmetijami, ki se ukvarjajo z enakimi oziroma podobnimi dejavnostmi,« je povedal Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora razstave Dobrote slovenskih kmetij.

Foto: Boris B. Voglar

Vsako leto pa se prijavijo tudi »ljubiteljski« predelovalci, včasih tudi takšni, ki se za tržno predelavo šele odločajo in so začeli »tipati« trg, na katerega se pripravljajo, obenem pa na razstavi dobijo še kakšno zamisel za nov izdelek ali izboljšavo obstoječega, so povedali v organizacijskem odboru.

Zadnja leta več kot tisoč podeljenih priznanj

Na vseh dosedanjih razstavah je bilo skupaj podeljenih 19.245 priznanj, od tega 5184 bronastih, 6236 srebrnih in 7825 zlatih priznanj ter kar 1088 znakov kakovosti. Letos je osrednja regija na razstavi Ljubljanska pokrajina z Zasavjem, ki je znana po visoko kakovostnih izdelkih iz sadja, mesa, mlečnih izdelkih in drugih dobrotah. Letošnja novost je tudi ogled razstave brez vstopnine.

»Na Ptuju se bo v času razstave predstavila tudi Zveza slovenskih rokodelcev, potekala bo mednarodna konferenca v okviru projekta LIFE to GRASSLANDS. Na Ptuju bomo torej praznovali okroglo obletnico z vrsto dogodkov in zadišalo bo po slovenskem podeželju,« je še dodal Peter Pribožič.

Komisija pri ocenjevanju različnih vrst sadnih in vinskih žganj

Utrip ocenjevanj

V prostorih Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj je potekalo tudi že ocenjevanje žganih pijač. Strokovna komisija je ocenila sedemišestdeset različnih vrst sadnih in vinskih žganj in dvaindvajset likerjev, med katerimi je bilo največ zeliščnih.

Na Ptuju so ocenili preko šestdeset vzorcev vin in sadnih vin

Skupina ocenjevalcev pod vodstvom Tadeje Vodovnik Plevnik in Tatjane Košmerl pa je v preteklih dneh ocenila tudi preko šestdeset vzorcev vin in sadnih vin. Ocenjevanje je potekalo v prostorih Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.

Foto: arhiv Dobrote slovenskih kmetij