Na Ptuju obeležili svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Včeraj so v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj že 13. zapovrstjo obeležili svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Slavnostna govorna je bila ptujska županja Nuška Gajšek.ki je letos potekal pod sloganom "Življenje ni rezervni del".

Na Ptuju v spomin žrtvam prometnih nesreč. Foto: Langerholc
Slogan letošnjih aktivnosti v okviru svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč je bil “Življenje ni rezervni del”, z željo poudariti vlogo in pomen človeka, medsebojnih razmerij in življenjskih vrednot, so zapisali v Zavodu Varna pot.

Kot je med drugim poudarila slavnostna govorka, županja MO Ptuj Nuška Gajšek, “bi nas morale zgodbe žrtev in teh, ki ostanejo za njimi, predramiti iz otopelosti in nas strezniti. Marsikaj namreč lahko nadomestimo, življenja pa ne moremo”.

Zdaj že tradicionalno so prireditev na Ptuju s pesmijo Med iskrenimi ljudmi ganljivo sklenili otroci Mladinskega pevskega zbora OŠ Mladika, sicer pa so nastopili še otroci Vrtca Ptuj, dijaki Strojne šole Ptuj in Gimnazije Ptuj, svojo osebno izkušnjo pa je zbranim zaupal ambasador Zavoda Varna pot, Dario Divković.

Dogodek so s kulturnim programom obogatili otroci iz ptujskega vrtca in OŠ Mladika ter dijaki. Foto: Langerholc

Nuška Gajšek: Čas je, da spregovorimo

V tem letu je na slovenskih cestah umrlo že 88 oseb. Deset let nazaj, leta 2009, jih je umrlo 163. Skoraj polovica več. »Nekdo bi lahko ob tem pomislil, da je statistika dobra in da bi morali biti zadovoljni. Da tak podatek zasluži pohvalo. A vemo, da je tak podatek zaskrbljujoč in s tem ne smemo, ne moremo biti zadovoljni. Zato je čas, da spregovorimo. Povemo zgodbe, ki so za statistiko,« je poudarila Nuška Gajšek, ob tem pa dejala, da en trenutek spremeni vse.

Foto: Langerholc

»Razbije družine, zapusti otoke, ostaneš sam. Z nikoli zaceljenimi ranami in zlomljeno dušo. Izguba nariše praznino, ki je ni mogoče zapolniti. Ostanejo samo spomini. In večni zakaj? Naj nas vse te zgodbe predramijo iz otopelosti in nas streznijo. Odločno obsodimo,« je v svojem nagovoru še izpostavila županja Gajškova.

Foto: Langerholc