Na Ptuju kmalu Salon sauvignon

Ob peti ediciji Salona sauvignon je v projekt z novim vodstvom kot pokroviteljica smelo pristopila Mestna občina Ptuj. Obiskovalci bodo lahko poskusili preko sto vrhunskih sauvignonov iz celega sveta.

Salon 2018, Janis Volkensteins, Master class; foto: Stanislav Zebec Stanč
Prvi osrednji festivalski dogodek bo 13. aprila v Dominikanskem samostanu na Ptuju. Tudi letošnji Salon sauvignon bo združil vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter umetnost, dogodek pa je letos posvečen 1950-letnici prve omembe mesta – antične Poetovione.

Dogajanje je že 13. marca odprlo tradicionalno izobešanje transparenta festivala Salon sauvignon na pročelju ptujske Mestne hiše. Uporabili so znamenito fotografijo violončelista Jerneja Feguša, člana Quarteta Feguš, ki je pred petimi leti odprl prvi festival v historični Ptujski kleti in s tem prvo Odpiranje oken festivalskega poletja.

Naslovna fotografija Salona 2019: foto: Boris Voglar Billy

»Hkrati se projektu pridružujejo strokovne ustanove regionalnega in nacionalnega značaja. To omogoča festivalu stabilno in sistematično rast, kar Sloveniji kot regiji vrhunskih sauvignonov in Ptuju kot njeni prestolnici odpira mednarodno prepoznavnost,« je povedal vodja festivala Slavko. P. Dobnik in dodal, da bodo obiskovalci lahko poskusili preko sto vrhunskih sauvignonov iz celega sveta, kot posebnost pa bodo v pokušino ponudili najboljše slovenske cabernet sauvignone, potomce sauvignona in cabernet franca. V letu 2019 bo nosilec Master Classa dr. Paul J. White (Oxford University), vinski pisec svetovnega slovesa in član upravnega odbora Concours Mondial du Sauvignon.

V pestrosti celinskih vinskih sort, ki jih premore Vinorodna dežela Podravje, Ptuju najbolje pristoji sauvignon. Ne le zato, ker daje prav na Ptujskem izjemne rezultate. Sauvignon je v svojem izrazu hkrati mladosten in zrel, odkrit in skrivnosten. Tako kot mesto, ki gradi svojo vitalnost v ustvarjalnosti in podajanju visoke kulture na podlagi zgodb tisočletne zgodovine.

Festivalsko strokovno ocenjevanje in torkovo ocenjevanje festivalskih sauvignonov

Strokovna komisija pod vodstvom Andrej Reberniška, direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, bo jutri, v torek, 2. aprila, v Dominikanskem samostanu po sto točkovni metodi ocenila festivalske sauvignone. Najboljših osem bomo umestili na letošnji Master Class osrednjega festivalskega dogodka.

Prav tako bodo v naslednjem tednu v Salonu umetnosti na Ptuju postavili in 8. aprila, ob 19. uri tudi uradno odprli razstavo festivalskih fotografij avtorice Maje Žerak in avtorja Borisa B. Voglarja in Stanislava Zebca – Stanča. Istočasno bodo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož v istih prostorih odprli pregledno razstavo vinske zgodovine Ptuja, katere avtor je kustos Andrej Brence.

Slavko P. Dobnik je povedal, da bodo od zdaj naprej vsako leto delali na eni nosilni fotografiji. »Salon Sauvignon je ‘art & wine festival’, prepričani smo, da je vino vrhunska kultura in zato zahteva tudi vrhunski kontekst, vrhunsko fotografijo, preko katere podajamo idejo festivala in vina.«

Odpiranje oken festivalskega poletja

Festival Salon sauvignon se vrača k svojemu izvornemu konceptu prvega dogodka ptujskega festivalskega dogajanja v toplejšem delu leta. Pokroviteljica Mestna občina Ptuj pripravlja otvoritveni kulturni dogodek Odpiranje oken festivalskega poletja 2019, ki bo v petek, 12. aprila, ob 19. uri, na predvečer osrednjega festivalskega dne, tokrat v Grajski vinski kleti na Ptujskem gradu.

Skupaj s festivali Art Stays, Arsana ter Dnevi poezije in vina bodo skozi zlivanje umetniških izrazov nagovorili prijatelje mesta in širšo javnost, da se letos poleti  ponovno obeta dolgo in pestro festivalsko poletje.

V tem duhu ponovno obujajo tudi dogodek Zajtrk z novinarji v Romanskem palaciju Ptujskega gradu, in sicer v soboto, 13. aprila, ki ga bo izvedel Zavod za turizem Ptuj. Na njem bodo skupaj s partnerskimi festivali predstavnikom medijev v gabaridih predstavili kulturno dogajanje na Ptuju v prihodnjih mesecih.

Utrinek z novinarske konference na Ptuju (z leve) Andrej Rebernišek, direktor KGZ Ptuj, Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, Slavko P. Dobnik, vodja festivala, in Samo Ivačič, Arsana.

Odprta kuhinja notranjega dvorišča

V notranje dvorišče Dominikanca bodo ponovno umestili odprto kuhinjo. Tokrat bodo štajersko kulinariko s svetovljanskim priokusom na temo sauvignona ponudili gostilna Ribič, Grand hotel Primus, gostilna Grabar in Štajerska hiša kulinarike. Na festivalu pa bo sodeloval tudi legendarni chef svetovnega slovesa Janez Bratovž in to na prav poseben način, saj je mentor izbranim učencem – mladim kuharjem Biotehniške šole Ptuj. Skupaj z njim in Janijem Vukom, vodjo gostincev Kulinaričnih Haloz, so 23. marca v JB restavraciji, ki sodi v elitno družbo sto najboljših na svetu, že pripravili meni za odprto kuhinjo osrednjega festivalskega dogodka.

Foto: arhiv festival Salon sauvignon