Na OŠ Ivanjkovci za pot v šolo izbrali okolju prijaznejše prevozno sredstvo

OŠ Ivanjkovci v občini Ormož je kot ambasador programa Varno na kolesu tudi s kolesarskim izletom v Ormož aktivno podprla poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti, ki se odvija med 16. in 22. septembrom.

Učenci OŠ Ivanjkovci so ambasadorji programa Varno na kolesu. Foto: OŠ Ivanjkovci
Ob začetku šolskega leta so učence na OŠ Ivanjkovci posebej spodbudili, da za pot v šolo izberejo okolju prijaznejše prevozno sredstvo. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

Kako so si na OŠ Ivanjkovci zamislili teden brez šolskih prevozov?
»Letos smo si v okviru projekta in zastavljenih nalog programa Varno na kolesu zamislili teden kolesarjenja ali hoje v šolo. To pomeni, da smo na šoli odpovedali vse šolske prevoze, tudi straši otrok ne bodo vozili v šolo. Priključil se bo celo prvi razred, ki bo v šolo prihajal s spremstvom učiteljev. Zjutraj se bomo tako dobili na osmih zbirnih točkah okoli šole in se napotili proti šoli, po poti pa bomo pobirali še ostale učence. Po pouku se vsi skupaj odpravimo nazaj domov. Tisti, ki še nimajo kolesarskega izpita, peš, ostali pa s kolesom,« je kolesarsko akcijo opisala učiteljica Saša Veler, ki je program Varno na kolesu pripeljana na šolo.

Nad tednom kolesarjenja so bili navdušeni tudi šolarji, kar je potrdila tudi učiteljica Saša: »Učenci so z velikim navdušenjem sprejeli to akcijo, saj so v šolskem parlamentu že dve leti izražali željo, da bi izpeljali dva taka tedna. Ker pa je organizacijsko to težko, smo letos veseli, da bomo lahko prvič izpeljali dva tedna kolesarjenja, enega jeseni in drugega spomladi.«

Ivanjkovski učenci so tudi ambasadorji varnega kolesarjenja

OŠ Ivanjkovci že osmo leto sodeluje pri programu Varno na kolesu in se aktivno ukvarja s trajnostno mobilnostjo na vseh področjih. Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv »Ambasadorji varnega kolesarjenja« in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Vse čestitke vodstvu in učiteljem OŠ Ivanjkovci, ki so vzpodbudili učence, da tako množično sedejo na kolo in da to za nekaj dni postane njihovo prevozno sredstvo za prihod v šolo. Na ta način so tudi najmlajši aktivno opozarjali na varnost v prometu in ozaveščali o pomenu gibanja.«

Kolesarji OŠ Ivanjkovci na kolesarskem izletu: foto: OŠ Ivanjkovci

Tudi učenci OŠ Ivanjkovci se zavedajo pozitivnih učinkov hoje

Sicer pa na OŠ Ivanjkovci beležijo že sedmo leto in prehojenih 15.000 km poti od doma do šole in nazaj. Na nove podvige se na željo otrok letos podajajo dvakrat, in sicer od 16. do 20. septembra ter še enkrat v pomladnih mesecih. Veseli so, da učenci vidijo priložnost za druženje in se zavedajo pozitivnih učinkov hoje za zdravje in trajnostni razvoj, so poudarili na ivanjkovski šoli.

Pri izvedbi projektnih nalog jim kot zunanji sodelavci pomagajo: Občina Ormož, Policijska postaja Ormož, ivanjkovski gasilci, upokojenci in seveda Krajevna skupnost Ivanjkovci. Vsi  so sodelovanje že potrdili, udeležbo in organizacijo pa prevzema kolektiv OŠ Ivanjkovci.

Evropski teden mobilnosti

V  Evropskem tednu mobilnosti z učenci od 2. do 9. razreda in njihovimi učitelji v šolo prihajajo peš. V vsakem kraju so organizirali zbirno točko, kjer se učenci zbirajo ob določeni uri in pot do šole nadaljujejo v spremstvu odrasle osebe. »Dokazali smo že, da se dežja ne bojimo in hodili bomo ob vsakem vremenu,« so še povedala na OŠ Ivanjkovci.

Foto: OŠ Ivanjkovci