Na ormoškem območju največja škoda zaradi neurja

Podrta trta. Foto: Facebook

Neurje je minuli konec tedna povzročilo številne nevšečnosti in prizadelo tudi sektor kmetijstva in gozdarstva po vsej Sloveniji. Z njegovimi razsežnostmi se je na terenu seznanila ministrica dr. Aleksandra Pivec. Posledice neurja sta si ogledala tudi državna sekretarja dr. Jože Podgoršek in Damjan Stanonik.

 

Neurje v Prlekiji. Foto: Facebook

Ministrica, dr. Aleksandra Pivec si je najprej na območju Ormoža ogledala prizadete gozdove in kmetijske površine. Izrazila je visoko zaskrbljenost nad škodo, ki jo je povzročilo neurje, saj je prizadetost v gozdovih in na kmetijskih površinah res velika. Samo na ormoškem območju je poškodovanih okoli 600 hektarjev površin, največ v vinogradih. Na nekaterih področjih je pridelek poškodovan v celoti, poškodovane so tudi same trte, kar bo vplivalo na pridelek v naslednjem letu, ponekod tudi v naslednjih dveh letih. Na drugih kmetijskih površinah je situacija podobna, le da so poleg kmetijskih površin ponekod poškodovani tudi stanovanjski objekti in gospodarska poslopja.

Pri gozdovih so vidne posledice vrtinčenja in sunkov vetra, saj so posamezna drevesa specifično poškodovana, kar še dodatno veča tveganja za pojav bolezni.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Državni sekretar dr. Podgoršek si je dopoldan ogledal poplavljena območja reke Drave na območju Ormoža in škodo na hmeljiščih, v popoldanskih urah pa še selekcijski poskusni center Semenarne.

Državni sekretar Damjan Stanonik je bil na terenu v gozdovih na Tolminskem, popoldan pa se bo priključil ministrici na ogledu škode povzročene z neurjem v gozdovih v okolici Bohinja.

Neurje Ormož. Foto: Facebook

Ministrica dr. Pivec je poudarila, da je potrebno čimprej izpeljati uradne postopke ugotavljanje škode, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano čimprej pričelo z aktivnostmi izvajanja pomoči vsem prizadetim.

Ponovno je pozvala vse deležnike, tako lastnike gozdov in kmetijskih površin kot predstavnike Zavodov za gozdove, Kmetijsko gozdarskih zbornic ter ostale deležnike k skupnemu in usklajenemu obvladovanju posledic neurja.

Ministrica bo z ogledi prizadetih območij po neurju nadaljevala v ponedeljek (predvidoma področje Dolenjske).

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR