Močna geomagnetna nevihta bi lahko povzročila vidnost severnega sija v Sloveniji

Posodobljene napovedi Centra za napovedovanje vesoljskega vremena in NOAA napovedujejo nastanek močnejše geomagnetne nevihte med današnjim in jutrišnjim dnem (10. – 11. maj). Zaradi te nevihta bi lahko severni sij, znan kot aurora borealis, bil viden tudi iz Slovenije.

 

Severni sij nastane kot posledica geomagnetnih neviht, ko električno nabiti delci iz Sončevega vetra (predvsem elektroni, pa tudi protoni in nekateri težki ioni, kot sta kisik in dušik) pridejo v stik z Zemljinim ozračjem in reagirajo, kar povzroči značilno svetlobo. Glede na napovedane indekse in možnost močnejše nevihte, obstaja velika verjetnost, da bo severni sij viden v Sloveniji jutri in v nedeljo.

Pod spodnjimi pričakovanimi globalnimi geomagnetnimi razmerami (Kp) za srednje in visoke zemljepisne širine (K-indeksi) lahko vidite predvideno geomagnetno aktivnost za katero koli 3-urno obdobje v naslednjih treh dneh. NOAA SWPC te napovedi dnevno posodablja, časi pa so v UTC.

Za spremljanje aurore v realnem času je na voljo povezava, kjer je možno spremljati njeno gibanje 30 minut vnaprej: Aurora 30-minute Forecast.

Barve polarnega sija se razlikujejo glede na višino in vrsto vzbujenih delcev:

  • Rdeča: Na najvišjih nadmorskih višinah vzburjeni atomski kisik oddaja svetlobo pri 630 nm (rdeča). Zaradi nizke koncentracije atomov in manjše občutljivosti oči na tej valovni dolžini je ta barva vidna le pri intenzivnejši sončni aktivnosti.
  • Zelena: Na nižjih nadmorskih višinah pogostejši trki zavirajo način 630 nm (rdeče), prevladuje pa emisija 557,7 nm (zelena). Zaradi visoke koncentracije atomarnega kisika in večje občutljivosti oči na zeleno svetlobo so zeleni siji najpogostejši. V tem procesu lahko vzbujeni molekularni dušik prenese energijo na atom kisika, ki nato oddaja zeleno svetlobo.

Aurora lahko tako ob intenzivnejši sončni aktivnosti ustvari čudovite spektre odtenkov, ki bodo morda tokrat vidni tudi iz naše države.

Vir: neurje.si