Množično pobijanje kristjanov

Preganjanje kristjanov se je leta 2022 močno razmahnilo po vsem svetu, razkriva Open Doors v svojem na novo izdanem svetovnem opazovalnem seznamu 2023. Vsak dan je po svetu zaradi vere umorjenih 13 kristjanov, vsak dan je napadenih 12 cerkva ali krščanskih zgradb in vsak dan je 12 kristjanov neupravičeno aretiranih ali zaprtih, nadaljnjih pet pa ugrabljenih.

 

Med streznjujočimi statističnimi podatki, vključenimi v letno poročilo, so bili umori 5621 kristjanov zaradi njihove vere, oskrunjenje 2110 krščanskih cerkva in zgradb ter osupljivo število kristjanov po vsem svetu, ki se soočajo z visoko stopnjo preganjanja in diskriminacije: 360 milijonov. Skupina Open Doors, ki se ukvarja s preganjanjem kristjanov, letno objavlja World Watch List, v katerem razvršča petdeset držav, v katerih je najbolj nevarno biti kristjan. Na vrhu letošnjega seznama je Severna Koreja, uradno ateistična komunistična država, ki ostaja “brutalno sovražen kraj za življenje kristjanov” in kjer “vernike pošiljajo v delovna taborišča kot politične zapornike, kjer so razmere krute, ali pa jih ubijajo na kraju samem,” navajajo poročila.

V Severni Koreji kristjani nimajo prav nobene svobode in skoraj nemogoče je, da bi se verniki zbrali ali srečali pri bogoslužju. Biti kristjan ali celo posedovati Sveto pismo je hudo kaznivo dejanje, ki bo strogo kaznovano, ugotavlja poročilo. Razlog za tako ekstremno preganjanje kristjanov je v tem, da se “krščanstvo obravnava kot posebna grožnja diktatorski ideologiji in upravljanju barbarskega režima v državi,” na kristjane pa “gledajo kot na sovražnike tako vodstva kot družbe na splošno”. Na drugem mestu je letos afriška država Somalija, večinsko muslimanska država, kjer kristjane pogosto nasilno napadajo.

V Somaliji je “nasilna uporniška skupina al-Shabaab vedno znova izrazila željo, da bi iztrebila kristjane iz države,” ugotavlja poročilo, islamski skrajneži pa so “okrepili svoj lov na ljudi, ki so kristjani in so na vodilnih položajih”. Ker življenje, povezano s cerkvijo, preprosto ni mogoče, se morajo kristjani srečevati na skrivaj, navaja poročilo, in čeprav nobena regija v Somaliji ni varna za kristjane, so območja na jugu in jugozahodu, ki so pod nadzorom al-Shabaaba, najnevarnejša. Jemen, tretji na nadzornem seznamu, je še ena država, kjer je islamski ekstremizem glavno gonilo preganjanja kristjanov. Izjemno nevarno je biti kristjan v Jemnu zaradi strogih islamskih zakonov v državi in prisotnosti militantnih islamskih skupin, razkriva poročilo.

V Jemnu je prestop iz islama v krščanstvo nezakonit, islamske teroristične skupine, kot sta Al Kaida in Islamska država, grozijo tako imenovanim “odpadnikom” s smrtjo, če se ne vrnejo v islam, dodaja. Islamski ekstremizem je razširjen po vsem seznamu in v devetih od desetih najbolj preganjanih držav kristjanov prevladujejo muslimani. V državah, kot so Iran, Nigerija, Pakistan, Sudan, Libija in Afganistan, je islamski ekstremizem gonilna sila protikrščanskega nasilja in zatiranja. V Nigeriji na primer kristjani trpijo preganjanje zaradi zakoreninjene agende vsiljene islamizacije, ki je še posebej razširjena na severu države in se postopoma širi proti jugu, ugotavlja poročilo. “Napadi islamskih militantnih skupin so od leta 2015 dosledno naraščali, vendar vladi ni uspelo preprečiti porasta nasilja, ki prizadene vse Nigerijce, še posebej pa kristjane,” še navaja poročilo.

Vir: nova24tv.si

MR