Mladi in trajnostni razvoj

Združeni narodi so 12. avgust razglasili za svetovni dan mladih. Ob tej priložnosti sta Zavod Povod iz Ptuja in Združenje Epeka iz Maribora organizirala na kopališču Mariborski otok okroglo mizo. Osrednja tema celodnevnega dogodka je vprašanje prihodnosti mladih v kontekstu trajnosti in globalne Agenda 2030 oziroma 17tih trajnostnih ciljev.

Robert Križanič, direktor Povoda, o vlogah mladih v družbi.Zavod Povod, ki ga je na dogodku zastopal direktor Robert Križanič v Sloveniji koordinira obsežen večletni program Trajnsotna Evropa za vse, ki se osredotoča na vse cilje Agenda 2030 ter spodbuja implementacijo te na področju Evropske unije. V tem programu se veliko ukvarjajo s tematiko mladih, ne samo lokalno, ampak z globalnimi aspekti, ki vplivajo na življenje.

“Z vidika trajnostnega razvoja moramo gledati na svet kot na celoto. Problem ni, da se nekdo preseli iz Afrike v Evropo, temveč je problem v tem, da zahodni razviti svet izkorišča države globalnega juga, zato je treba na vseh področjih ustvariti ravnotežje, da bodo mladi bolj zadovoljni in bodo lažje ostali tam, kjer so, ter ne bodo rabili na pot zaradi preživetja.” je poudaril Robert Križanič.

 Na okrogli mizi sta kot predstavnika mladih in mladinskih struktur sodelovala še Nomi Hrast in Patrik Kristl.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

DAMIR ŽERAK