Mednarodna zveza sredinskih demokratov enoglasno podprla SDS resolucije: Globoko zaskrbljenost izraža zaradi dogajanja v Sloveniji

V Bledu je minuli dva dni potekalo zasedanje generalne skupščine in izvršilnega odbora Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI). Dogodek je bil prizorišče razprav med najpomembnejšimi politiki desne sredine z vsega sveta. Mednarodna zveza, ki se ponaša z več kot 100 strankami iz 80 držav, je na omenjenem zasedanju potrdila tri nove članice. Zasedanje je bilo osredotočeno na trenutne razmere in prihodnost Evrope, Latinske Amerike in Afrike, z raporti iz skoraj vseh svetovnih regij. Pomembne so bile tudi obravnave situacij, ki so ključne za številne države po svetu.

 

V ospredju zasedanja so bile 13 resolucij, katerih skupni imenovalec so bili mir, demokracija in varnost ter povezane grožnje. Andres Pastrana, predsednik IDC-CDI, se je ob zaključku srečanja zahvalil predsedniku SDS Janezu Janši in Slovencem za gostoljubje. Janez Janša, ki je tudi podpredsednik IDC-CDI, je ob zaključku zasedanja potrdil, da je bila soglasno sprejeta tudi resolucija o Sloveniji, ki obravnava vse tri prej omenjene grožnje.

Med ključnimi točkami soglasno sprejete resolucije, ki se nanaša na Slovenijo, so bili izpostavljeni pritiski na medije, predvsem na nacionalno televizijo in Ustavno sodišče, ter nedavna ukinitve Dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Resolucija je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi razveljavitve reform, ki so jih uvedli v prejšnji vladi, in zaskrbljenost nad neuravnoteženostjo medijskega prostora v Sloveniji, ki kaže, da je več kot 92% medijev usmerjenih levo ali skrajno levo.

IDC-CDI v resoluciji izraža zaskrbljenost nad sedanjo koalicijo, ki si prizadeva prevzeti nadzor nad RTV Slovenija, kar je v nasprotju z njenim mandatom za nepristransko politično poročanje. IDC-CDI je izrazila tudi obžalovanje glede dejanj vlade, ki spominjajo na totalitarni režim, in je zaskrbljena glede nedavne odločitve, ki je spodkopala integriteto zgodovinskega spomina in prizadevanja za pravičnost za žrtve in njihove družine.

Vlado Slovenije je IDC-CDI pozvala k spoštovanju Ustave in zakonov ter k ustavitvi političnega pritiska na vodstvo RTV Slovenije in Ustavno sodišče. Zasedanje je zaključilo s splošno zaskrbljenostjo nad razmerami v državi in pozivom k takojšnji obravnavi težav, izpostavljenih v sprejeti resoluciji.

MR