MARTINOVANJE V SRCU NAJSTAREJŠEGA SLOVENSKEGA MESTA

Martinovanje, tradicionalni praznik vina, je v mestu, ki se lahko pohvali z najstarejšo slovensko vinsko kletjo, vedno poseben dogodek. Mesto Ptuj se za to priložnost spremeni v središče glasbe, kulinarike in vinske kulture.

 

Dogajanje na Martinovo soboto

V soboto, 11. novembra 2023, bo Ptuj zaživel v ritmih martinovanja. V sklopu tega praznika se obeta pester program, ki se bo začel že ob 10.30 na mestni tržnici. Poudarek bo na tradiciji, kulturi in seveda vinu. Od slavnostne otvoritve z županjo, preko vinske tržnice, vse do predstavitve novega princa karnevala bo dogajanje pestro in zanimivo za vse generacije. Najmlajši se bodo lahko zabavali na posebej zasnovanem Martinčkovem ringarajanjem.

Glasbena šola Karola Pahorja in skupina Limale bosta poskrbeli za glasbeno spremljavo, večer pa bo dosegel vrhunec z veliko Martinovo zabavo, na kateri bodo nastopili Gino & band ter priljubljena skupina Orleki.

Zgodovinska in kulturna dediščina

Ptujska klet je ena od najpomembnejših vinsko-kulturnih institucij v Sloveniji. Skupina Orleki je s pesmijo “Vinska trta”, ki jo je napisal Anton Martin Slomšek, dodatno poudarila pomen ptujske vinske kulture. Videospot za to pesem prikazuje lepote Ptuja in okolice, hkrati pa je poklon najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti.

Dodatno dogajanje

Praznik vina na Ptuju se ne bo omejil zgolj na sobotno dogajanje. Festival “Vino ni voda” bo v sodelovanju z Klubom ptujskih študentov potekal že tri vikende pred Martinovim. Zgodbe o vinu, Pot na Mestni Vrh in martinova pojedina v Dominikanskem samostanu so le nekateri izmed dogodkov, ki obljubljajo nepozabna doživetja.

Vabimo vas, da se nam pridružite na Ptuju, v mestu z bogato vinsko tradicijo, in skupaj z nami praznujete Martinovo. Za vse dodatne informacije obiščite spletno stran.

MR