MARTINOVANJE NA PTUJU 2023: Bogat program ob največjem prazniku vina

Ptuj, najstarejše slovensko mesto, z bogato vinsko tradicijo že nestrpno pričakuje martinovanje, največji praznik vina. Mesto z najstarejšo vinsko kletjo v Sloveniji bo 11. novembra 2023 zaživelo v ritmih glasbe, ob okušanju izbranih vin in mošta ter v vinsko obarvanem kulturnem programu.

 

Na mestni tržnici se bo dogajanje začelo že ob 10.30 z slavnostno otvoritvijo, sledila pa bo vrsta kulturnih in zabavnih prireditev za vse generacije. Poudarek bo na tradiciji, zgodovini in kulturi, ki je povezana z vinom in martinovanjem.

Poseben program, imenovan MARTINČKOVO RINGARAJANJE, bo namenjen najmlajšim obiskovalcem. Med 15.30 in 17.30 bodo lahko skupaj z bratoma Malek ustvarjali klopotec in se igrali skoraj pozabljene igre iz nekdanjih časov.

A martinovanje na Ptuju ni le enodnevni dogodek. Že pred glavnim praznikom bodo organizirane različne prireditve in dogodki, med njimi tudi Vino ni voda, kjer bodo vinarji, ki se še niso predstavili na festivalu, predstavili svoje vinske mojstrovine. V sklopu tega festivala bo organiziran tudi voden ogled Grajske vinske kleti z degustacijo in poseben dogodek “wine and paint”.

Ptujski turisti bodo lahko izkoristili tudi posebna vodenja, kot so Zgodbe o vinu, pohod po vinogradih ter voden ogled po kabinetu Stojana Kerblerja, ki je mojster fotografije in velik ljubitelj vina.

Martinovo praznovanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo, 12. novembra, z dogodki, kot so Brunch Martinova pojedina, Martinov meni v Gostilni Amadeus in degustacije v GR Browery.

Poleg vseh teh dogodkov in prireditev bodo obiskovalci lahko uživali v različnih delavnicah, predstavitvah in degustacijah, ki jih organizirajo lokalni gostinci, vinarji in kulturni delavci.

Martinovanje na Ptuju je vedno posebno doživetje, ki poudarja bogato tradicijo mesta in njegove okolice. Letošnje praznovanje obljublja nepozabno izkušnjo za vse obiskovalce, ki cenijo kulturo, tradicijo in seveda dobro vino.

MR