Maksimiljan Kampl z Zg. Hajdine praznuje 100. rojstni dan

V Občini Hajdina se te veselijo v družbi najstarejšega občana Maksimiljana – Maksa Kampla z Zg. Hajdine 3a, ki je v soboto, 18. januarja, dopolnil častitljivih 100 let.

V družbi stoletnika Maksimiljana Kampla, najstarejšega občana Občine Hajdina. Foto: TM

Stoletniku Maksimiljanu – Maksu Kamplu so včeraj v prostorih Občine Hajdina pripravili majhno presenečenje, župan Hajdine mag. Stanislav Glažar pa je slavljencu čestital v imenu občank in občanov Občine Hajdina. Slavljenca so poleg slavljenčeve hčerke Renate Žagar, sina Ljuba Kampla, hajdinskih podžupanov Karla Svenška in Franca Krajnca, direktorice občinske uprave Lidije Terbulec in predsednika VO Zg. Hajdina Zlatka Kondiča, pričakali še njegovi pevski prijatelji – ljudski pevci KPD Stane Petrovič Hajdina, s katerimi slavljenec prepeva že vse od ustanovitve skupine.

Slavljencu so zapeli njegovi hajdinski pevci; Foto: TM

Doživeti sto let je redkost in vsako srečanje s stoletniki je posebno doživetje, povezano s spoštovanjem in občudovanjem, je bilo slišati na včerajšnjem druženju v občinskih prostorih na Hajdini. V utrinkih iz dolgega, pestrega in nadvse zanimivega življenja stoletnika, ki je še vedno neverjetno vitalen, predvsem pa dobrovoljen in iskriv, na jesen življenja pa dobro voljo in lepe trenutke še deli z ženo Marto, je bilo slišati marsikaj zanimivega.

Njegovi sorodniki so slavljencu ob jubileju predstavili tudi posebno knjižico, v kateri je zapisano, da se je jubilant rodil kot dvanajsti od petnajstih naslednikov Janeza Kampla I. (1873-1960) z Zg. Hajdine. V svojem dolgem življenju je veliko ustvarjal, delal marsikaj zanimivega in bil vedno vpet v dogodke svojega kraja in občine. Je dolgoletni član KPD Stane Petrovič Hajdina. V društvu deluje že več skoraj 70 let in je tudi njegov častni član. V društvu je vseskozi deloval kot amaterski igralec, režiser, ljudski pevec in organizator prireditev. Leta 1993 je ustanovil skupino ljudskih pevcev, bil je tudi pobudnik za nastanek skupine ljudskih pevk, za svoje delo pa je prejel številna priznanja in zahvale. Dal je velik pečat kulturnemu razvoju in prispeval k ugledu Občine Hajdina v širši skupnosti.  Odkar se je upokojil je dejaven tudi v Društvu upokojence Hajdina, kjer je bil desetletje tudi predsednik, ob 60-letnici društva pa je postal prvi častni član.

S svojim vsestranskim znanjem in sposobnostmi se je v zgodovino občine zapisal tudi kot gospodarstvenik, saj je bil dolga leta uspešen direktor Kmetijske zadruge na Hajdini in veliko doprinesel napredku in razvoju zadružništva. Za svoje delo in prizadevnost je prejel številna priznanja in zahvale, ob 18. prazniku Občine Hajdina pa mu je župan mag. Stanislav Glažar podelil še zlati grb Občine Hajdina.

Maks Kampl: »Sto let je dolgo let življenja«

Maks Kampl je zbranim na občini z veseljem na kratko spregovoril o svojem pestrem življenju, o katerem pravi, da je bilo lepo, da ga je bilo vredno živeti, vsem prisotnim pa se je zahvalil za sprejem in druženje.

»Sto let je dolgo let življenja. Marsikaj lahko doživiš, dobre in slabe stvari. Slabe stvari pozabimo, dobrih pa se spominjamo in kot v filmu se  spominjam dogodkov svojega življenja in sem hvaležen vsem, ki so delali z mano, tudi tistim, s katerimi sem delal za dobrobit našega okolja. Zelo sem hvaležen moji ožji družini, ki mi je vedno stala ob strani. Ko je prišlo do kake težave so mi bili v pomoč in oporo. Življenje kot reka teče, kot morje, barka, … Enkrat je vihar, drugič je sonce, potem mir in tako je teklo tudi moje življenje,« je še dejal hajdinski stoletnik.

Jubilant – stoletnik v družbi župana mag. Stanislava Glažarja. Skupaj sta prerezala tudi torto. Foto: TM

 Na zdravje in še na mnoga zdrava ter vesela leta!

V imenu Občine Hajdina je slavljencu čestital in mu nameni nekaj izbranih besed nagovora župan mag. Stanislav Glažar, ki je povedal: »Sprejem, kot je današnji je v Občini Hajdina nekaj posebnega in taki dogodki so redkost. Za Občino Hajdina je Maks Kampl velik človek, bil je nagrajen z zlatim grbom, zaznamoval je našo kulturno dejavnost, bil je uspešen na gospodarskem področju, vodil je društvo upokojencev, v obeh društvih je tudi častni član in še bi lahko dodal kaj in kje je deloval do svoje častitljive starosti. Danes se mu iskreno zahvaljujemo za vse, kar je naredil za naš kraj, za našo občino in za številna društva. Dragi slavljenec, na zdravje, še na mnogo zdrava ter vesela leta in veselimo se že prihodnjega rojstnega dneva.«

Maksimiljan Kampl ima pesem rad in z njo ostaja večno mlad … Tudi ob svoji stoletnici je večkrat zapel. Foto: TM

Čestitke slavljencu od vsepovsod

V teh dneh so stoletniku Maksu Kamplu prišli čestitat mnogi sorodniki in prijatelji, med njimi tudi predsednik Vaške skupnosti Zg. Hajdina Zlatko Kondrič, jutri, 22. januarja ga bo obiskala predsednica Društva upokojencev Hajdina Anica Drevenšek, v nedeljo 26. januarja, pa bodo s slavljencem praznovali še hajdinski kulturniki, na prireditvi S pesmijo v novo leto.

Že v soboto so slavljenca obiskali njegovi Hajdinčani; foto: arhiv Kondrič

Minulo nedeljo, 19. januarja, pa je hajdinski stoletnik v župnijski cerkvi sv. Martina na Hajdini na prav poseben način, v prijetnem nagovoru čestital domačemu župniku Marijanu Feslu, ki je praznoval 60. rojstni dan.

Foto: TM