Libertarec: “Pošten človek je raje mizar, kot pa izdajalec”

Po tem, ko je junija obrambni minister Marjan Šarec v Bruslju potrdil, da zaveze Natu ostajajo nespremenjene in da Slovenija sredstev za obrambo ne namerava zmanjševati, saj naj bi po njegovih besedah vse države članice zviševale pripravljenost in sredstva, se je zgodilo ravno obratno. Slovenija je odstopila od pogodbe za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV-ja, ki bo davkoplačevalce stala 70 milijonov evrov. Marjan Šarec si je zaradi prelomljene obljube Natu, da bi zadovoljil potrebe Levice, prislužil hudo klofuto s strani vodje opozicije Janeza Janše. 

“Nikakor sredstev ne mislimo zmanjševati, se bo pa treba resno pogovoriti, kako bomo ta sredstva uporabili, da bo načrtno in da bo res prispevalo k izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske, tudi njene kredibilnosti v okviru zavezništva,” je povedal Marjan Šarec junija na zasedanju Nata. Odstop od nakupa oklepnikov, ki bo davkoplačevalca stala 70 milijonov evrov, je dokaz Šarčeve brezhrbteničnosti pred Levico, ki ji je bil v napoto tudi Danijel Bešič Loredan zaradi svojega sistema dela kot “dvoživka”, za katero ga je označil Miha Kordiš. Prste vmes pri notranji reviziji naj bi imel po virih Bojana Požarja tudi Damir Črnčec, znani spletkar, nič pa ne opravičuje dejstva, da gre v tem primeru po besedah Janeza Janše za “neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev, zato je zadeva zrela za interpelacijo“.

Zanimivo je, da se Marjanu Šarcu zdaj nakup 45 boxerjev kar naenkrat ni zdel smiseln, medtem ko je v času svoje kratke vlade goreče zagovarjal nakup oklepnikov 4×4 oshkosh in se tudi Članu Levice Mihi Kordišu takrat zoperstavil, “češ, da v Sloveniji praktično ni bilo večjega vojaškega nakupa, ki ga ne bi spremljale težave”. Nakup oklepnikov se mu je takrat zdel več kot smiseln, to pa je Kordišu tudi pojasnil, da bosta v primeru, da se oklepniki ne nabavijo, “lahko šla po vojašnicah, pa jim boste vi razložili, da bodo šli peš ali s kolesom po Afganistanu, kjer je morebitno minsko polje”. Naj dodamo, da je bilo takrat stanje v Evropi stabilno za razliko od danes, ko je uporaba oklepnikov veliko bolj smotrna in upravičena. Danes je zadeva veliko bolj resna, saj odstop od nakupa oklepnikov Boxer po mnenju vodje opozicije Janeza Janše “neposredno ogroža nacionalno varnost ter žepe davkoplačevalcev, zato je zadeva zrela za interpelacijo in kazenski pregon ministra”, je zapisal na Twitterju.

 

In ravno zato se poraja vprašanje, kdo pravzaprav vleče niti v ozadju, saj deluje, da je Marjan Šarec klonil pod pritiski Levice, ki jim je na dosedanje vedenje prav malo mar za nacionalno varnost, sploh ko vzamemo v zakup njihovo “ljubezen” do migrantov in njihovo “solidarno vključevanje v družbo”. Šarčeva brezhrbtenična poteza, namenjena zadovoljevanju potreb Levice, ki jo je leta 2018 celo krivil za svoj odstop, marsikoga ni presenetila. Spomnimo, da sta imela v preteklosti Šarec in Kordiš kar nekaj nesoglasij, Šarec mu je večkrat očital “nepartnersko komuniciranje”, pred katerim pa je tokrat očitno klonil. Kot naj bi zaradi Levice leta 2018 odstopil, tako je domnevno klonil tudi zdaj pri odstopu od nakupa ali kot bi rekel Libertarec na Twitterju, “pošten človek je raje mizar kot izdajalec”.

 

Poteza Golobove vlade pa je sledila po medijskem stampedu, ki ga je v zadnjem času deležen minister Danijel Bešič Loredan, ki se je Levici zameril še pred nastopom na pozicijo, ko ga je Kordiš označil za “dvoživko”, saj je Bešič Loredan zagovarjal sistem dela v javnem in zasebnem zdravstvu. Katastrofalni dogodek v Celjski bolnišnici, zaradi katerega je zdravstveni minister pripravljen celo odstopiti, je bil za Levico, ki na Bešič Loredana preži od začetka, “met v polno”.

Nekateri vidni predstavniki Golobove vlade: premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Šarčev “multipraktik” Aleš Šabeder.

Žalosten dan za Slovensko vojsko
Da je bil četrtek “žalosten dan za Slovensko vojsko“, je na Facebooku zapisal tudi nekdanji obrambni minister Matej Tonin, ki je potezo Golobove vlade označil za “strel v koleno” in med drugim zapisal, da “odločitev o preklicu pogodbe za nakup vozil boxer zagotovo ni strokovna, temveč politična. Levica prikimava. Kratko pa bodo spet potegnili slovenske vojakinje in vojaki. Pa čeprav prav vojna v Ukrajini dokazuje, kako krhek je mir in zakaj smo dolžni vlagati v našo varnost. Investicija v varnost je namreč investicija v mir.”

Foto: Facebook

Za odstop od nakupa bo šlo iz državnega proračuna 70 milijonov za nič, zato je trditev Šarca, da revizija ne more podati mnenja o smotrnosti nakupa v tem primeru, torej nesmiselna, je pa Računsko sodišče pristojno za ugotavljanje smotrnosti poslovanja, kar pa vključuje tako nakup ali v tem primeru odstop. Na Računsko sodišče smo zato tudi naslovili vprašanje, kako ocenjujejo smotrnost poslovanja v tem primeru, prav tako smo predsednico Računskega sodišča Jano Ahčin povprašali o tem, ali je debata o odstopu od nakupa tekla tudi na nedavnem “slavnostnem” sestanku, ki sta ga imela s Šarcem, in ali se je o tem strinjala ali mu je nakup odsvetovala. Odgovora do objave članka še nismo prejeli.

Državni sekretar Damir Črnčec

V igri pa je domnevno še en akter, Šarcu in Levici dobro znan Damir Črnčec. Že nekaj mesece nazaj, ko položaj Šarca v vladi še ni bil znan, so se pojavljala namigovanja, da bi v primeru, da zasede mesto obrambnega ministra, “vse niti iz ozadja vlekel” prav Šarčev svetovalec Črnčec, kar je bilo izredno zaskrbljujoče glede na njegovo spletkarsko preteklost. Po informacijah novinarja Bojana Požarja pa je imel tudi Črnčec svojo vlogo pri odstopu od nakupa, saj naj bi neposredno vplival na notranjo revizorko Mojco Ferjančič Podbregar in po Požarjevih navedbah na Twitterju “DČ je kar vpil nanjo, da mora revizija ugotoviti neekonomičnost nakupa, potem ko ni bilo mogoče najti drugih nepravilnosti.” O domnevnem vplivu na notranjo revizijo smo se obrnili neposredno na Ferjančič Podbregarjevo, ki do tega trenutka zadeve ni še komentirala so zapisali na nova24tv.si
Vir: nova24tv.si
Preberite še:

Francija bo ukinila prispevek za javno rtv trendu bodo sledile tudi ostale evropske države

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Dostop do celotnega filma Vzporedni mehanizem globoke drzave

Prihajajo nove horde ilegalcev bobnarjeva pa jim je poslala signal dobrodoslice

TS