KUL-ci načrtno povzročili kaos v predvolilni oddaji RTV!

Očitno dogovorjeno in inscenirano ustvarjanje izrednih razmer na volilnem soočenju s strani strank KUL je v resnici ogabna politična zloraba javne RTV in politični pritisk nanjo,” je novinar RTV Jože Možina komentiral potezo strank KUL, da zapustijo predvolilno soočenje, ki ga je vodil Igor Pirkovič. Vodstvo RTV obsoja vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk.

 

V tokratnem soočenju na RTV so sodelovali Janez Janša SDS, Robert Golob Gibanje Svoboda, Zdravko Počivalšek Povežimo Slovenijo, Tanja Fajon SD, Matej Tonin NSi, Luka Mesec Levica, Zmago Jelinčič SNS, Marjan Šarec LMŠ, Dejan Podgoršek Naša dežela, Alenka Bratušek SAB, Ljubo Jasnič DeSUS in Ivan Gale Naša prihodnost in Dobra država. Soočenje je vodil Igor Pirkovič.

Toda zaradi nestrinjanja z načinom vodenja oddaje je proti koncu oddaje studio prvi zapustil Zmago Jelinčič, nato so mu sledili Luka Mesec, Tanja Fajon, Ljubo Jasnič, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Ostali so dostojanstveno počakali do konca oddaje.

Uprizorili so napad na RTV

Po mnenju mnogih je bila vsaj poteza pripadnikov strank KUL načrtovana z namenom diskreditacije in pritiskov na RTV, kar se je videlo po izjavah na Twitterju. Analitiki so opazili, da se predsedniki strank KUL-a niso znašli v njim naklonjenem okolju, saj so bili soočeni tudi z neprijetnimi vprašanji, kar je bistvo novinarstva. Toda politiki bi se morali znati nadzorovati tudi v takšnih razmerah, njihove reakcije pa povedo, da so bili navajeni servilnih in dolgočasnih voditeljev. Kako uspešna je bila oddaja pove tudi podatek o gledanosti – z 32,7-odstotno gledanostjo med slovenskimi programi je bila oddaja med slovenskimi gledalci daleč na prvem mestu.

Odziv vodstva RTV“Nocoj se je na Televiziji Slovenija odvilo še zadnje volilno soočenje predsednikov parlamentarnih strank pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami. Ob tem obžalujemo, da so nekateri predstavniki političnih strank oddajo predčasno zapustili. Obžalujemo pa tudi, da so bili ustvarjalci RTV Slovenija med oddajo deležni žaljive komunikacije. Poudarjamo, da je RTV Slovenija avtonomna institucija, njeno vodstvo odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost in obsoja vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk. Javnost in zlasti predstavnike politike znova pozivamo k kulturi dialoga in umiritvi strasti. Spomnimo, v času volilne kampanje je na Televiziji Slovenija potekalo kar 14 soočenj, kjer so lahko politične stranke izmenjale svoja stališča s področja različnih aktualnih tem.”