Koalicijske stranke zahtevo za preiskovalno komisijo o “maskah” vložile kar same.

 

Danes popoldan so na novinarski konferenci vodje poslanskih skupin SDS, SMC in NSi predstavile zahtevo za odredbo parlamentarne preiskave o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi ter delovanju institucij in nosilcev javnih funkcij v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) za obdobje od 1. februarja  do 30. aprila 2020.

Pod zahtevo je prvopodpisani vodja poslanske skupine SDS, Danijel Krivec.  Zahtevo so podprle vse stranke koalicije: SDS; NSI, SMC in Desus. K sodelovanju v parlamentarni preiskavi so povabili tudi predstavnike opozicijskih skupin.
S tem so presenetljivo prehitele napovedi strank opozicije (LMŠ, SD, SAB in Levice), ki so slednjo že napovedovale.

Kot navajajo v zahtevi je namen te parlamentarne preiskave:

  1. Ugotoviti, kakšna je morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij na območju RS za stanje zalog zaščitne opreme, ki je potrebna za primere učinkovitega zoperstavljanja okužbam z nalezljivimi boleznimi, pred razglasitvijo epidemije COVID-19 dne, 12. 3. 2020.
  2. Ugotoviti, kakšna je morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij na območju RS za ukrepe, ki so bili sprejeti v času pred razglasitvijo epidemije COVID-19 dne, 12. 3. 2020, zlasti v primerjavi z ukrepi drugih držav EU.
  3. Ugotoviti, kakšna je morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij v ustanovah, ki so zadolžene za proučevanje, svetovanje in izvajanje ukrepov, ki so potrebni za zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi, ter njihovih ukrepih v času, pred razglasitvijo epidemije COVID-19.
  4. Ugotoviti, kakšna je morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij v ustanovah, ki so zadolžene za proučevanje, svetovanje in izvajanje ukrepov, ki so potrebni za zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi, ter njihovih ukrepih v času, pred razglasitvijo epidemije COVID-19, zlasti z vidika njihovega praktičnega ukrepanja, zlasti v primerjavi z ukrepi drugih držav EU
  5. Ugotoviti, kakšna je morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z nabavami zaščitne opreme na območju RS za nabave zaščitne opreme, ki je bila nabavljena za potrebe učinkovitega zoperstavljanja okužbam z nalezljivimi boleznimi, po razglasitvi epidemije COVID-19, od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020.
  6. Ugotoviti, kakšna je morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z ukrepi na območju RS za ukrepe, ki so bili sprejeti za potrebe učinkovitega zoperstavljanja okužbam z nalezljivimi boleznimi, po razglasitvi epidemije COVID-19, od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020.

 

Neuradno so sedaj tudi stranke opozicije kljub temu napovedale svojo preiskovalno komisijo glede nabave zaščitne opreme.

Preberite še:

Konflikt glede respiratorjev umetno ustvarjen!

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

Ventilatorje bodo vrnili!
Geneplanet želi razveljavitev pogodbe!

MR