Prof. Dr. Marko Noč, vodja skupine, ki je ocenjevala primernost respiratorjev je bil danes prisoten na tiskovni konferenci in podal svoje ugotovitve glede tako opevanih respiratorjev.

 

Marko Noč: “Glede respiratorjev je bilo v zadnjem času veliko in preveč kavarniških razgovorov in objav. Ti so sicer jasno situacijo zameglili in ustvarili navidezen razkol stroke, polarizirali ljudi in žal diskreditirali posamezne strokovnjake.”

Noč pravi, da je čas, da stroka preseka ta gordijski vozel in javnosti nalije čistega vina s konkretnimi številkami in postreže z jasnimi podatki in strategijo.

Siriusmed R30 je eden izmed 13 ustreznih respiratorjev

Strokovna skupina, ki jo sestavljajo dr. Marko Noč, dr. Rihard Knafelj in dr. Primož Gradišek je jasno povedala, da ob dodatku tistih znanih treh stvari, respirator postane strokovno sprejemljiv. Naročnik je sledil mnenju in respiratorji Siriusmed R30, ki so jih dobavili v celjsko bolnišnico, so vse to imeli. Celjski zdravniki, ki so jih uporabili, pritrjujejo mnenju strokovne komisije. Strokovna komisija je ucenila 13 respiratorjev za ustrezne in Siriusmed R30 je eden izmed teh 13, torej je ustrezen.

Prof. dr. Marko Noč: “Konflikt v stroki je bil ustvarjen umetno in ne vem v čigavem interesu.”

Trenutno je v Sloveniji 430 ustreznih respiratorjev. V prihodnjih tednih si obetamo še 140 respiratorjev. 570 respiratorjev je dovolj za naše potrebe in celo presega število vseh možnih priključkov za kisik v bolnišnicah, pravi Noč.

Zato je včeraj vlada po nasvetu strokovne svetovalne skupine vrnila 20 že dobavljenih respiratorjev Siriusmed R 30 in prekinila pogodbo za nabavo nadaljnjih 110 respiratorjev. Slovenija ima rezervni scenarij glede nabave do 300 respiratorjev na skupnem evropskem razpisu.

Ključno pri uspehu pri morebitnem drugem valu je, da pravočasno odkrijemo širjenje virusa in državo pravočasno ustavimo kot smo jo tokrat. In tukaj bo ključno sodelovanje prebivalstva kot je bilo pri prvem valu, saj nas v nasprotnem primeru ne bo rešilo niti 1000 najbolj sodobnih respiratorjev.

Preberite še:

Ventilatorje bodo vrnili!

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

Geneplanet želi razveljavitev pogodbe!

MR