Kdo in kakšen je Milan Krek

Milana Kreka po dobrem letu vodenja NIJZ pozna vsa slovenska širša javnost. Manj znano pa je njegovo preteklo pionirsko delo z odvisniki. Kot zdravnik je služboval le kratek čaz. Pri 30. letih je vodil ZD Piran, nato pa še zdravstveni center Koper. Zaslužen je tudi za to, da se je v Sloveniji uvedla metadonska terapija, da se narkomanom delijo sterilne igle.

 

Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica direktorata za javno zdravje

“Poznam Milana kot zdravnika, tudi takrat sem ga najbolj dojela kot zdravnika, zdravnika, ki ima veliko empatijo do ljudi v stiski, hkrati pa si vedno prizadeva, da bi bil dovolj odločen, da bi človeka usmeril v določene programe ali k določenim rešitvam, ki so zanj z vidika zdravja in tudi socialne varnosti najbolj primerne.”

Milan Krek je bil dejaven tudi v času osamosvojitvene vojne.

Ko je primanjkovalo zdravnikov se je na poziv kar sam javil

Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Notranjska

“Krek v privatnem avtu, motor mu je kuhal kot dimna zavesa. Je rekel, jaz ne bi mogel spat, da se ne bi odzval in je sam prišel v dveh urah, našel še štiri sestre, ki so z njim prišle. Sem rekel, Milan, kaj potrebujete? Samo povejte kaj naj delamo, tudi hrano imamo s seboj za 7 dni. To je bilo najino prvo srečanje, ki je ostalo nepozabno.”

Milan ne more iz svoje kože

Vesna Kerstin Petrič:

“Za kakšno izjavo v medijih sem ga tudi sama večkrat kritizirala, jezila sem se, ubogaj svojo piar službo, ne straši ljudi, ne pretiravaj s podatki, ampak sem se ves čas zavedala, da ne more iz svoje kože nekoga, ki ga zelo skrbi, kako bomo izšli in s koliko žrtvami iz te epidemije.”

Božidar Voljč, nekdanji minister za zdravje

“Njegov način govora je nekako v skladu z njegovo pojavo. Njega boste spoznali tak kot je med milijoni prebivalcev naše države, zna pa povedati tako, da ga vsi razumemo. To pa ni lastnost s katero bi se lahko pohvalili vsi zdravniki, ker nekateri uporabljajo, takrat ko govorijo z javnostjo in celo z bolniki, strokovni jezik. Bolniki sicer kimajo, da ga razumejo v resnici pa ga ne. Milana Kreka pa je lahko razumeti.”

Sandi Curk:

“Pove vedno dva meseca ali tri mesece prej, tisto kar pričakujemo, zadnja izjava, ki je burila slovenski prostor je, starši bodite pametni, pripeljite otroke domov najkasneje 15 avgusta.”

Preberite še:

Ob podpisu pogodbe minister Vizjak, poslanec Breznik in župan Kramberger zaplesali

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

PCT za skoraj vse

Janša Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope

 

MR