Pred nekaj dnevi smo objavili članek o ukrepih v borbi proti koronavirusu v posameznih občinah.

Izpostavili smo nekaj občin in navedli njihove ukrepe. Kot rečeno se jih je večina odpovedala najemnini v svojih prostorih, plačilo raznih storitev, večina občin nudi psihosocialno pomoč v teh težkih časih. Vse občine imajo poskrbljeno z dobavo živil za starejše in druge ranljive skupine.

Katere občine delijo brezplačne zaščitne maske?

Članek je požel veliko zanimanje pri občankah in občanih, ki so nam sporočali kako so se njihove občine odzvale na velike potrebe prebivalcev po zaščitnih maskah. Naj spomnimo, da je Vlada RS izdala odlog o obvezni uporabi zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih, torej tudi v trgovinah. Po občinah je veliko pomanjkanje mask, zato lahko pri obisku trgovin uporabimo tudi rute ali šale.

Odzvale so se pa tudi nekatere občine in pohitele z nabavo in izdelavo zaščitnih mask za občane. Spodaj navajamo posodobljen seznam nekaterih občin, ki delijo zaščitne maske po gospodinjstvih. Želimo, da bodo ta dejanja navdihnila še več županj in županov, da bodo poskrbeli za svoje občanke in občane.

Ormož

V Občini Ormož so se odločili, da bodo skupaj s prostovoljci izdelali  čim več zaščitnih mask, zato od torka razdeljujejo material za izdelavo mask.

V Ormožu izdelujejo zaščitne maske
V Ormožu izdelujejo zaščitne maske. Foto: Facebook

Kidričevo

V Kidričevem so zraven drugih ukrepov (brezplačna najemnina, itd…) vsakemu gospodinjstvu že poslali po eno pralno masko. Več o odličnem ukrepu župana Antona Leskovarja preberite na: V občni Kidričevo maske za vse

Ptuj

V MO Ptuj imajo na voljo le 200 mask, ki so v prvi vrsti namenjene RK, CZ in prostovoljcem, ki skrbijo za razvoz hrane in zdravil. Zato so pozvali družbeno odgovorna podjetja naj donirajo maske v izdelku ali materialu. Hkrati so pozvali vse srčne ljudi, naše občanke in občane, posameznike in društva, da se organizirajo in pomagajo pri šivanju mask. Na pobudo se se že odzvali številni prostovoljci. Na ta način so oskrbeli že veliko občank in občanov.

Lenart 

Občina Lenart se je z dvema lenarškima podjetjema dogovorila, da bodo sešili pralne zaščitne maske za občanke in občane Občine Lenart. Pripadniki civilne zaščite so do sedaj razdelili že več kot 3000 pralnih mask in mask za enkratno uporabo.

Miklavž na Dravskem polju

Občina Miklavž na Dravskem polju bo nabavila zaščitne maske za vse občane, izdelavo 7000 mask je naročila​ pri lokalnem podjetju Laprom. Nabavo zaščitnih mask bo delno financirala občina, del stroškov bo pokrilo domače, miklavško podjetje Bell Center.

Ruše

V občini Ruše bodo najprej razdelili pralne maske starejšim od 65 let. Dobavljene in razdeljene bodo predvidoma v soboto, 4. 4. 2020. Za vsa gospodinjstva v občini so naročili blago za cca. 6000 mask, Pozivajo prostovoljce, šivilje, vse občane spretne pri šivanju za pomoč pri izdelavi mask.

Starše

Občina Starše bo brezplačno zagotovila 4.500 kom zaščitnih mask. Šivale jih bodo članice Društva Ajda Starše. Župan je najprej naročil šivanje 2.000 mask, ker pa želi zaščititi vse občane in občanke Občine Starše je dodatno naročil še 2.500 zaščitnih mask zunanjemu izvajalcu. Vse stroške materiala bo pokrila Občina Starše, maske bodo sešile članice Društva Ajda Starše in prostovoljci, ki niso člani društva.

Lovrenc na Pohorju

V vsako gospodinjstvo želijo poslati vsaj eno zaščitno masko za večkratno uporabo. Gre za pralne maske (do 70 pranj), narejene iz materiala z ustreznimi certifikati, ki dokazujejo zaščito pred virusi.

Naročili so tudi potreben material za šivanje mask, ki jih bodo brezplačno razdelili v gospodinjstva. V kolikor ste sami pripravljeni pomagati pri šivanju, kontaktirajte na telefonsko številko 02 63 00 550.

Podvleka

Župan Občine Podvelka, Anton Kovše obvešča vse občane Občine Podvelka, da bo občina za vse občane poskrbela za zaščitne maske. Vsak občan bo prejel eno masko do konca tega tedna, del mask pa v začetku naslednjega tedna. Le te bodo pralne in uporabne za večkratno uporabo.

Ilirska Bistrica

Civilna zaščita Ilirska Bistrica je v okviru svojih zalog za občane Ilirske Bistrice zagotovila 10.500 kirurških mask. V vsako gospodinjstvo bodo poslali po dve zaščitni maski.

Zaščitne maske v Ilirski Bistrici
Zaščitne maske v Ilirski Bistrici za vsako gospodinjstvo. Foto Facebook

Trbovlje

V Zasavju so skupaj stopile Občine Trbovlje, Zagorje in Hrastnik. S pomočjo donatorjev so zbrali sredstva za 2 respiratorja in 6.000 kosov zaščitnih mask KN95, ki so jih predali Splošni bolnišnici  Trbovlje.  Donatorji so: Dewesoft, Eti elektroelement, Steklarna Hrastnik, Rudis, AGM Nemec, Strips elektrotehnika, Lumenia, Xella porobeton SI, Spectra 9, TKI Hrastnik, Chipolo, Solton, Avtohiša Malgaj, Malgaj d.o.o., Tevel, Mobilis, Kovit projekt, Prototip CC, JE & GR, Delta T, Romss in TIM pohištvo. Denar so zbrali praktično v enem dnevu.

Radenci

V občini Radenci je župan Roman Leljak vsakemu gospodinjstvu priskrbel zaščitno masko. Zaradi epidemije je omogočil vsem prebivalcem brezplačno vodo in kanalščino.

Vrhnika

V Vrhniki so prostovoljci že izdelali preko 3000 zaščitnih mask, ki jih Civilna zaščita Občine Vrhnika deli svojim občanom.

Zaščitne maske za občane Vrhnike
Zaščitne maske za občane Vrhnike. Foto: Facebook

 

Bohinj

V sodelovanju s CZ Bohinj so nabavili pralne zaščitne maske. V vsako gospodinjstvo bodo poslali po 2 pralni zaščitni maski.

Pivka

Občina Pivka je v preteklih  dneh razdelila blago za izdelavo mask. Blago katerega je prevzelo skoraj 50 gospodinjstev, je 100-odstotni bombaž, material iz katerega se izdelujejo rjuhe, kuhinjske krpe in tetra plenice.

Občina Pivka razdeljuje material za zaščitne maske
Občina Pivka razdeljuje material za zaščitne maske. Foto: Facebook

Dravograd

Do ponedeljka je bila na pošto oddana prva pošiljka, 1000 kosov pralnih zaščitnih mask. Do konca tedna planirajo razdeliti cca 3500 kosov mask za osnovno obvezno zaščito pri odhodih v trgovino, pošto, banko, lekarno…

Razkrižje

Od 1. aprila 2020 dalje bodo pričeli pošiljat po gospodinjstvih najprej vsem gospodinjstvom kjer živijo starejši, invalidi, nosečnice in druge rizične skupine, nato pa tudi ostalim. Maske pa lahko dobite tudi  v trgovini  Market S – Slavič na Šafarskem, od 1. aprila dalje, vendar ne vsi naenkrat.

Žirovnica

V Žirovnici so naročili 1500 kvalitetnih pralnih mask, ki bodo v tej prvi rundi namenjeni prioritetno občanom, ki jih obiskuje bodisi pomoč na domu ali patronažna služba, starejšim občanom preko društva upokojencev Žirovnica (prostovoljke/zaupnice) in Karitasa.

Zaščitne maske za občane Žirovnice
Zaščitne maske za občane Žirovnice. Foto: Facebook

Železniki

Občina Železniki in štab Civilne zaščite Železniki sta se odločila, da bi zaradi nastalih razmer v času epidemije koronavirusa pomagali občanom tako, da bi jim dostavili material, iz katerega bi si sami izdelali zaščitne maske, in sicer 5 kosov za vsako gospodinjstvo.

Mengeš

V Občini Mengeš so bili eni izmed prvih občin v Sloveniji, ki so svojim občanom priskočili na pomoč. V vsako gospodinjstvo so poslali po dve zaščitni maski. Tako so razdelili 6600 mask.

Ajdovščina in Vipava

Na ajdovski Občini so s pomočjo Civilne zaščite pripravili razkužilo, primerno za dezinfekcijo površin.  Izdelali so ga iz koncentrata ecocida, vsestranskega razkužila za površine, ki omogoča varno in učinkovito zaščito pred virusi.

V Ajdovščini bodo izdelali vsaj 200 tisoč mask za občanke in občane občin Ajdovščina in Vipava. Prednostno se jih bo delilo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Izdelane so iz polipropilena, ki se uporablja kot filter v kirurških maskah.

Občine, ki pošiljajo zaščitne maske
Število okuženih v nekaterih občinah, ki pošiljajo zaščitne maske, Vir: NIJZ na dan 31.3.2020

Nekatere občine, ki so priskrbele brezplačne zaščitne maske, še nimajo okuženih prebivalcev

V občinah Ajdovščina, Razkrižje, Radenci in Trbovlje (in mogoče še katere druge, ki jih nismo navedli) še do 31.03.2020 do 24. ure niso zaznali okužene osebe. Zelo pohvalno je, da delujejo preventivno in zagotavljajo svojim prebivalcem potrebno zaščitno opremo.

Želite biti redno obveščeni o poteku okužb v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR