Kardinal Hollerich po srečanju z Janšo: vtis resničnega dialoga

Kot običajno ob predsedovanju državi članici pošljejo teme, ki se jim zdijo pomembne za predsedovanje.

»Srečali smo se s predsednikom vlade, ki je vse to prebral, teh stvari ne obravnava le površinsko, ampak išče dolgoročne rešitve, ki je zelo odkrit, pripravljen za dialog. Lahko le rečem, da je bilo ozračje zelo zelo pozitivno,« je dejal kardinal Hollerich.

Povedal je, da so se v pogovoru dotaknili pandemije in njenih posledic, cepljenja, različnih politik in še zlasti socialne politike, konference o prihodnosti EU, širitve EU, Zahodnega Balkana.

»Imel sem vtis resničnega dialoga. S srečanjem sem zelo zadovoljen,« je še dejal.

Pohvalam na račun srečanja se je pridružil Christian Krieger, predsednik sveta krščanskih cerkva. Kot je povedal, se na podlagi člena 17 Lizbonske pogodbe srečajo z evropskim ministrom ali premierom in izmenjajo stališča.

»Danes dopoldne pa mislim, da smo segli še na drugo raven, resničnega poslušanja, dialoga. Prvič sem doživel srečanje na tako visoki politični ravni s takšno kakovostjo poslušanja in izmenjave,« je dejal.

Izrazil je zadovoljstvo, da tak člen v evropskih pogodbah obstaja, saj to omogoča stalen dialog med EU in cerkvami, ki lahko izrazijo svoja stališča in se pogovarjajo, kar je zanj kot Francoza, vajenega stroge ločitve med Cerkvijo in državo, še posebej dragoceno.Na tiskovni konferenci sta gosta odgovarjala še na nekatera vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem. Na vprašanje Televizije Slovenija o pandemiji je kardinal Hollerich dejal, da imamo kristjani dolžnost cepljenja, da tako zaščitimo svoje življenje, ki nam ga je Bog zaupal, in življenje drugih.

»Zares bi želel spodbuditi vse ljudi, naj se cepijo. Vem, da so nekateri zboleli za dan ali dva po cepljenju, a poznam druge, ki so v bolnišnici, na intenzivni negi, priključeni na dihanje … Torej: zelo enostavno je izbrati,« je dejal.

Pohvalil je veliko ustvarjalnost mnogih duhovnikov med pandemijo, kako biti v stiku z ljudmi. Poudaril je še, da pa se kristjanom smrti ni treba bati, saj verujemo v Kristusa, ki je umrl in vstal od mrtvih.

Kristjanom se smrti ni treba bati, saj verujemo v Kristusa, ki je umrl in vstal od mrtvih.

O pogojevanju dodeljevanja evropskih sredstev državam glede na spoštovanje evropskih pravnih standardov je dejal, da je to kompleksno vprašanje. Po njegovih besedah je Evropsko sodišče tisto, ki EU pomaga ostati skupaj takrat, ko se katera od držav ne strinja s to ali ono stvarjo. Po drugi strani pa je poudaril, da nadrejenost prava EU nad nacionalnim velja samo za tista področja, ki so bila dogovorjena v pogodbah; v nasprotnem primeru prevlada nacionalno pravo. Kardinal Hollerich je za primer dal poročilo Matić, ki ga je nedavno sprejel Evropski parlament.

»V njem je nekaj dobrih stvari, a sta tudi dve točki, ki sta nas zelo prizadeli, in sicer, da je splav temeljna pravica in da je ugovor vesti zdravnikov omejen. Tega ne moremo sprejeti. To je v nasprotju z vsemi deklaracijami o človekovih pravicah doslej. Omejitev ugovora vesti za zdravnike je nekaj nezaslišanega!« je dejal.

Poudaril je, da vprašanje splava ostaja v pristojnosti nacionalnih držav, zato je glasovanje ob poročilu Matić po njegovih besedah brezpredmetno in pomeni kršitev načela subsidiarnosti.

»Obžalujem le, da je Parlament glasoval za nekaj takšnega.«