V Petek v Sloveniji 14 novih okužb. Gre za največje dnevno število porasti okužb v mesecu juniju, skupno število ta mesec odkritih okužb pa se je povzpelo na 99. V petek je bilo opravljenih 878 testov. Hospitaliziranih je bilo osem oseb, od tega ena na enoti intenzivne terapije.

 

Ljudje nismo več tako pozorni!

Jelko Kacin pojasnjuje, da je situacija za zdaj obvladljiva, je pa precej popustila pozornost ljudi. Pri tem opozarja, da so zaradi opuščanja socialnega distanciranja vse večji problem postala zasebna druženja in v tej smeri lahko pričakujemo naslednje ukrepe vlade. Zdaj več ne gre v tolikšni meri za uvoz virusa, ampak prihaja do sekundarnih okužb na posameznih lokacijah

“Svetovalna skupina zelo resno razmišlja, da bi na nek način omejila število ljudi, ki se zbirajo tudi na zasebnih površinah. Zdaj niso več toliko problem javne površine, niti ne gledališča ali kinodvorane, problem so osebna druženja, predvsem pa opuščanje socialne distance. Torej, ta razdalja metra in pol, ki je najpomembnejši princip, ki nam omogoča, da izoliramo virus, je na nek način pozabljen. Ljudje so se sprostili in vsa opozorila bodo šla v tej smeri,” pojasnjuje Kacin.

Kot pojasnjuje Kacin, se zdi, da so ob koncu šolskega leta ljudje vendarle veliko bolj proslavljali, kot pa bi se komurkoli zdelo normalno in zato je prišlo do nekaj zadreg. Nekaj okužb je namreč tudi med otroki, kar povzroča dodatno zaskrbljenost.

Ljudje so popustili pri svoji odkovornosti
Ljudje so popustili pri svoji odkovornosti. Foto: Twitter

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Slovenija je sicer še vedno v varnem območju, pričakuje pa se, da bo NIJZ s svojo epidemiološko službo, ki aktivno anketira vse okužene in tiste, ki so prišli v stik z njimi, uspešen pri zamejitvi širjenja. Po drugi strani je nekoliko zaskrbljujoče to, da so okužbe pravzaprav po celi Sloveniji.

“Ljudje bi se morali zavedati, kjerkoli so, tudi če protestirajo ali pa takrat še veliko bolj, ker jih je veliko skupaj, da se okužba širi kapljično tudi na prostem,” opozarja Kacin.

Že več tednov kljub prepovedi zbiranja več kot 500 oseb pa v Ljubljani potekajo protivladni protesti. Kacin glede tega pojasnjuje, da je srečna okoliščina, da se za zdaj virus ni v večjem obsegu razširil po Ljubljani, a tudi v glavnem mestu se beležijo nove okužbe.

Slovenski državljani si ne želimo, da bi bili ponovno sprejeti strogi ukrepi omejitve gibanja. Ampak nismo več daleč od tega. Koga bomo krivili, da ne bomo mogli it na zaslužen dopust? A tiste, ki se dosledno držimo socialne distance in upoštevamo priporočila NIJZ? Ali tiste, ki se nobenih ukrepov v nobenem času epidemije niso držali in se požvižgajo na zdravje svojih rojakov, tako bližnjih sosedov in sorodnikov kot tudi drugih prebivalcev Slovenije!

Kritičen je pa bil tudi predsednik vlade Janez Janša: “Neodgovorni politiki in mediji kljub omejitvi zbiranja na 500 oseb že od začetka maja vzpodbujajo množične proteste in tesne nastope ter kršitve zakona. Ogrožajo zdravje in življenja ter širijo COVID-19.“

Politiki spodbujajo množične shode in tako ogrožajo zdravje vseh državljanov. Hkrati pa ogrožajo odhod na zaslužene počitnice, saj bodo zaradi nespametnega početja sprejeti nujni ukrepi omejitve gibanja.
Politiki spodbujajo množične shode in tako ogrožajo zdravje vseh državljanov. Hkrati pa ogrožajo odhod na zaslužene počitnice, saj bodo zaradi nespametnega početja sprejeti nujni ukrepi omejitve gibanja.. Foto: Twitter

Situacija na Balkanu se hitro slabša

Epidemija pa se hitro širi po celotnem Balkanu, med drugim visoke številke novih okužb beleži tudi sosednja Hrvaška. Četrtek je bil s 95 novo okuženimi drugi najhujši dan od začetka epidemije, v petek pa so javnost obvestili o dodatnih 56 novih okužbah. Iz Srbije so v petek poročali o 193 novih okužbah, iz Makedonije o 163 okužbah, iz Bosne in Hercegovine o 140 okužbah, iz Kosova o 69 okuženih in iz Črne Gore o 10 okuženih Lahko torej pričakujemo nove omejitve na naši južni meji?

“Takega predloga s strani svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, pa tudi s strani NIJZ v tem trenutku še ni. Osebno pričakujem, da se bo število dnevnih okužb v Srbiji še povečevalo,” odgovarja Kacin.

Velik pospeševalec širjenja virusa v Srbiji in sosednjih državah sta dve nogometni tekmi.

“Če je Črna Gora že takoj na začetku imela 14 uvozov s te nogometne tekme, se moramo zavedati, da so razmere znotraj Srbije še bistveno slabše. Eno je druženje kar tako, drugo pa je glasno navijanje in vpitje, ki še pospešuje širjenje virusa. To je nekaj, kar je dobesedno nedopustno. In zaradi teh razlogov se razmere pri njih samo še slabšajo.”

Glede Hrvaške, kjer vsako leto dopustuje mnogo Slovencev, je Kacin pojasnil, da je NIJZ vsakodnevno v navezi s hrvaškimi kolegi, ki zatrjujejo, da gre za dve žarišči in sicer na Psihiatrični bolnišnici v Zagrebu in v samostanu v Đakovu.

“Če bi se razmere na hrvaškem drastično slabšale, potem bi tudi Hrvaška zdrsnila z naše zelene liste na rumeno in potem v skrajnem primeru tudi na rdeč seznam. Ampak to se nikakor ne bi zgodilo čez noč,” zagotavlja Kacin.

Ali Hrvaška rešuje svojo turistično sezono?

Na Hrvaškem je zaradi epidemije pod vprašajem turistična sezona in v tej luči se v javnosti pojavljajo dvomi o verodostojnosti podatkov, ki jih javnosti sporočajo hrvaške institucije. Kacin miri, da Hrvaški ne preostane nič drugega kot to, da se zelo odgovorno obnaša.

“Zelo kratkovidno bi bilo ponarejati številke, ker lahko to v končni posledici ogrozi ne le to, ampak še eno ali dve naslednji turistični sezoni,“ sklene Kacin,

Hrvaška mora biti posebno zdaj zgled vsem svojim sosedom, zlasti pa v smeri proti Jugovzhodu Evrope.

Preberite še:

Kako varno je potovanje na Hrvaško?

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

TESTIRAMO MANJ, OKUŽENIH JE VEČ!

MR