V zadnjih dveh dnevih smo testirali manj, pozitivno okuženih je pa vedno več! Ali k temu pripomorejo obski in dopusti v drugih državah in nezakoniti shodi v vseh večjih mestih?

 

25 pozitivnih oseb v zadnjih dveh dneh

25. in 26 junija smo opravili 843 oziroma 878 testov. V sredo je bilo 11 pozitivnih včeraj pa 14 pozitivnih oseb na koronavirus.

Ponavadi smo opravili več kot 1200 testov, okuženih pa že lep čas nismo občutno zaznali.

Podatki glede okužbe COVID-19
Podatki glede okužbe COVID-19. Foto: Twitter

Čemu več pozitivni v zadnjih dveh dneh?

Pričela se je turistična sezona. Večina Slovencev najraje dopustuje v sosednji Hrvaški, kjer že tudi nekaj časa beležijo porast pozitivnih oseb na COVID-19. Številne državne zdravstvene institucije odpriporočajo potovanja v tujino, predvsem pa v države s povečanim tveganjem.

K temu pozivu so se pridružili tudi številni delodajalci, saj ne želijo imeti izpada delovne sile zaradi odrejene karantene ali izbruha bolezni.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Naj omenimo, da se vsaki petek v večjih mestih zbere več tisoč posameznikov, ki ogrožajo javno zdravje vseh državljanov. Prav tako se je zgodilo na t.i. antiproslavi, kjer organizatorji s predsedniki določenih političnih strank na čelu niso zagotovili varnega načina izvedbe javnega shoda. Ali je zadnje povečanje pozitivnih oseb povezano s temi dogodki pa presodite sami.

Še vedno velja odredba po omejitvi javnega zbiranja večjega števila kot 500 udeležencev.

 Kljub preklicu epidemije virus ostaja med nami, zato je še naprej treba upoštevati vse ukrepe.

Ne glede na spodbudno umirjanje pa nevarnost širjenja še vedno obstaja, zato je treba dosledno upoštevati medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne.

 V vseh zaprtih javnih prostorih sta razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala obvezna.

Enako velja tudi med potniki v javnem prometu, ki morajo ob vstopu in med prevozom obvezno dosledno nositi zaščitno masko ter razkuževati roke.

Kljub postopnemu sproščanju ukrepov pa so v Sloveniji še vedno prepovedana vsa množičnejša zbiranja oziroma združevanja na javnih krajih.

Od 15. junija dalje so sicer na javnih mestih dovoljena zbiranja do 500 oseb hkrati na istem mestu, pri čemer je potrebno prav tako dosledno upoštevati vse varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Obratujejo lahko nastanitveni objekti z več kot 30 sobami, prav tako so gostom spet na voljo nastanitveni objekti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, središča za velnes in fitnes, bazeni ter vodne dejavnosti.

Še naprej pa do nadaljnjega ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Od 15. junija pa se ponovno dovoli, da gledalci obiščejo in spremljajo športna tekmovanja neposredno.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR