Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil, da je v Sloveniji trenutno 680 medicinskih ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za obravnavo bolnikov s COVID-19.

 

Kaj imamo na zalogi?

Slovenija za vzdrževanje delovanja zdravstvenega sistema potrebuje od 240 do 400 respiratorjev, namenjenih za obravnavo bolnikov s COVID-19.

“Danes razpolagamo z bistveno večjo količino varovalne opreme. Nabava je po posameznih zavodih še v fazah dobave, ampak kljub vsemu mislim, da nas ne bo doletelo, da bi prišli v takšno stisko, kot smo v začetku epidemije oz. prvega vala, da ne bi imeli česa vzeti v roke” (Minister Tomaž Gantar)

Minister je opozoril, da je trenutno težava v tem, da ima Slovenija na voljo le 257 postelj za intenzivno nego, kar je trikrat manj glede na primerljive države. Zmogljivost pa se je povečevala s pripravo polintenzivnih postelj.

Navedbe, da je bilo ventilatorjev več so zlonamerne in neresniče!

Čeprav so v javnosti krožile različne številke, je minister Gantar poudaril, da lahko stoji za predstavljenimi številkami in izpostavil, da so navedbe o njihovem potvarjanju  zlonamerne.

Ministrstvo je namreč zbiralo podatke o ventilatorjih, ki so primerni za obravnavo bolnikov s COVID-19, bolnišnice pa so v svoje poročila vključevala podatke z neenotnimi kriteriji glede na tip, namembnost, starost in lokacijo ventilatorjev.

Vsi ventilatorji namreč niso primerni za bolnike s COVID-19. Primerni niso prenosni, otroški ventilatorji, takšni, ki se uporabljajo v operacijskih dvoranah, in ventilatorji za neinvazivno predihavanje.

Prof. dr. Noč, ki v strokovni skupini za COVID-19 skrbi za koordinacijo intenzivnih enot, je povedal, da je Zavodu za blagovne rezerve poslal strokovne zahteve glede karakteristik ventilatorjev, na osnovi katerih so presejali ponudbe. Nato je ustanovil komisijo, ki je pregledala 109 ponudb ventilatorjev in ugotovila, da je 13 strokovno ustreznih.

“Gre za točen tip respiratorjev, ki je primeren za intenzivne enote. Ostale ventilatorje bi lahko potencialno uporabljali, le če bi bili vsi primerni zasedeni,” je poudaril kardiolog prof. dr. Marko Noč.

V času epidemije so Zavod za blagovne rezerve in posamezni zavodi nakupili skupaj 185 ventilatorjev.

Nevarnost ostaja

Ob vsem povedanem je minister Gantar spomnil tudi, da se število primerov okužb ponovno povečuje, kar kaže na to, da moramo spet bolj temeljito upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Preberite še:

Konflikt glede respiratorjev je umetno ustvarjen

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR