Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil nekaj informacij in usmeritev v pomoč pri pogovoru z osebami, ki so zaradi suma na okužbo ali potrjene okužbe z novim koronavirusom v izolaciji ali karanteni ter se lahko soočajo z različnimi duševnimi in drugimi stiskami. Vse pa se začne s skrbjo za svojo umirjenost in dobro počutje.

 

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, predstavlja velik izziv za vse. Tudi (oziroma predvsem) za vas, ki prihajate v stik z osebami, ki so zaradi suma na okužbo ali potrjene okužbe s SARS CoV-2 (v nadaljevanju koronavirusom) v izolaciji ali karanteni. To je lahko vir napora in stresa, ki lahko načne vaše zdravje. Zato ves čas delovanja najprej (po)skrbite za svoje umirjeno in dobro počutje, tako telesno kot tudi duševno. S tem boste naredili nekaj dobrega zase, hkrati pa boste tudi boljša opora osebam, s katerimi govorite.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj informacij in usmeritev, ki bodo v pomoč pri pogovoru z osebami, ki so zaradi suma na okužbo ali potrjene okužbe v izolaciji ali karanteni ter se lahko soočajo z različnimi (duševnimi) stiskami. Če med pogovorom opazite, da oseba potrebuje poglobljeno psihološko podporo/pomoč, oz. če se ne čutite (več) dovolj kompetentne, da bi nadaljevali tak pogovor, osebo preusmerite na ustrezne vire pomoči (navedeno na koncu besedila).

Kako se vedemo z okuženimi osebami ali osebami v karantemi?

vir: nijz.si

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR