Kaj se je zgodilo v prometni nesreči direktorja PU Maribor

Poslancu SDS Andreju Kosiju je mar za zagotovitev zdravstvene oskrbe za vse.

Poslanec Andrej Kosi, SDS, je pred kratkim naslovil pisno poslansko vprašanje na ministra za notranje zadeve, Boštjana Poklukarja, glede domnevno kontroverzne prometne nesreče, v kateri je bil udeležen direktor Policijske uprave Maribor. Incident, ki se je zgodil 8. decembra 2023, je pritegnil pozornost zaradi domnevne nepravilnosti pri postopkih na kraju nesreče.

 

Po poročilih medijev na kraju nesreče ni bilo izvedeno preverjanje alkoholiziranosti voznika, kljub temu da je bil vpleten visok policijski uradnik. Dodatno je zapis v dnevniku dogodkov operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave Maribor razkril, da je bil prvotni klic za prijavo nesreče kasneje preklican na zahtevo direktorja PU Maribor. Po pravilih bi morala biti ob takšni nesreči obveščena večja policijska telesa, vključno z Generalno policijsko upravo.

Kosi v svojem pisnem vprašanju zahteva pojasnila o več vidikih incidenta, vključno z izvedbo preizkusa alkoholiziranosti, podrobnostmi o prijavi nesreče, postopkih ogleda kraja nesreče in zavarovanja dokazov, kot tudi o tem, ali so bili zapisi o dogodku ustrezno voden in preverjen. Prav tako želi vedeti, ali je bila Generalna policijska uprava in generalni direktor policije obveščena o dogodku.

Ta primer odpira širša vprašanja o integriteti in postopkih znotraj policijskih organov, še posebej ko so vpletene višje rangirane osebnosti. Odgovori na ta vprašanja bodo verjetno imeli pomemben vpliv na javno mnenje o delovanju policijskih sil v Sloveniji.