Kadrovske težave v Domu upokojencev Žabjak

Dom upokojencev Žabjak se sooča s hudimi kadrovskimi težavami, zaradi katerih so morali začasno ustaviti sprejem novih stanovalcev. Trenutno domuje 115 stanovalcev, vendar polna zasedenost ni dosežena zaradi pomanjkanja kadra za oskrbo. Zaradi tega ne morejo sprejemati novih stanovalcev s čakalnega seznama, čeprav pritličje ostaja prazno.

 

Nova enota Doma upokojencev Ptuj, že šesta po vrsti, je bila odprta lani. Kljub sodobnemu objektu in naraščajočim potrebam po storitvah, trenutne kadrovske razmere onemogočajo sprejem novih stanovalcev. “Potrebujemo sistemsko rešitev,” je poudarila Mag Vesna Špilič Horvat, direktorica DSO Ptuj.

Špilič Horvat je izpostavila, da se dom kljub kadrovskim stiskam trudi zagotavljati različne oblike skupnostne oskrbe.

“Trudimo se omogočiti starejšim, da bi, kolikor bi oni hoteli, ostajali tudi v domačem okolju v duhu dolgotrajne oskrbe,” je dejala.

Pomanjkanje kadra in težki delovni pogoji so glavni razlogi za trenutne težave. “Slabi pogoji dela in nizka plačila odvračajo potencialne nove zaposlitve,” je pojasnila Špilič Horvat. Dodatno je poudarila, da so trenutni stanovalci v veliki meri popolnoma odvisni od oskrbe in zdravstvene nege.

Stanje v Domu upokojencev Ptuj izpostavlja širši problem v sektorju oskrbe starejših.

“To stanje izpostavlja širši problem v sektorju oskrbe starejših, kjer je pomanjkanje kadra resna težava, ki zahteva sistemsko rešitev,” je opozorila Špilič Horvat.

Kljub temu je stopnja zadovoljstva med stanovalci in njihovimi svojci visoka.

“Stopnja zadovoljstva je zelo velika, malo manjša pri zaposlenih, vendar boljša kot v preteklih dveh letih,” je dejala Špilič Horvat in dodala, da si z različnimi ukrepi prizadevajo zadržati zaposlene.

Dom upokojencev Žabjak vabi tudi nove sodelavce, da se pridružijo njihovi ekipi.

“Želimo ohraniti to kadrovsko strukturo in vabimo nove sodelavce, da se nam pridružijo, ker se trudimo, da bi nam bilo vzdržno v tem sistemu,” je zaključila Špilič Horvat.

MR