Janša v Kijevu

Predsednik vlade Janez Janša se je v torek zvečer skupaj s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim in češkim predsednikom vlade Petrom Fialo v Kijevu srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim predsednikom vlade Denysom Shmyhalom.

Slovenski, poljski in češki premier so na novinarski konferenci po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Zelenskim poudarili, da so Ukrajini prišli izkazati podporo ter se hkrati zavzeli za to, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji ter da čim prej tudi postane članica.

“Tukaj smo, ker občudujemo vaš pogum in borbenost, s katero uničujete mit o nepremagljivi ruski vojski. Tukaj smo, ker je vaš boj tudi naš boj in ker ne branite le ozemlja Ukrajine, temveč branite nekaj, kar imenujemo temeljne evropske vrednote, to so svoboda, demokracija in pravica vsakega, da izbere svojo državo,” je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša.

Nadaljeval je: “Delamo vse, da vam pomagamo, da pomagamo beguncem iz Ukrajine in zavedamo se, da je treba Ukrajini pomagati tudi z orožjem, zato da se bo Ukrajina lahko branila na zemlji, na nebu in na morju.”

“Tukaj pa smo tudi zato, da dostavimo sporočilo enotnosti znotraj EU, ki je sicer zapletena družina 27-ih držav članic. EU podpira vaš boj, podpira vašo suverenost in to je nekaj, kar je bilo doseženo v zelo kratkem obdobju v primerjavi s podobnimi situacijami v zgodovini,” je dejal predsednik vlade.

Prav tako je poudaril, da naj Ukrajinci v teh časih ostanejo pogumni. “Vsaka pot v Ukrajini je evropska pot in naredili bomo vse v naših močeh, da vse te poti postanejo tudi poti Evropske unije, saj je tudi Ukrajina del družine EU,” je dejal premier.

Po njegovih besedah je Ukrajina v tem trenutku država, ki najbolj brani evropske vrednote. Po besedah predsednika vlade se je z dogajanjem v Ukrajini rodilo tudi zavedanje, da temeljne evropske vrednote dejansko obstajajo in da obstajajo “Evropejci, ki se zanje borijo in jih branijo s svojim življenjem, in to v Ukrajini.”

“Tisoči ljudi prihaja na ulice in trge po vseh državah Evropske unije, da vas podprejo. Niste sami, ste del družine, zato ostanite pogumni, kajti skupaj bomo zmagali,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.