Janša in Krek predstavila strategijo cepljenja

Janša in Krek o strategiji cepljenja.

Predsednik vlade Janez Janša, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta danes podrobno predstavila načrt cepljenja prebivalstva v prvi polovici letošnjega leta.

 

Kot je poudaril predsednik vlade, so bili ukrepi glede cepljenja usklajeni na evropski ravni.

“Slovenija se je pri dobavah posluževala skupnih evropskih naročil, strategija kot je bila sprejeta, se izvaja, in tudi načrt, ki ga bo predstavil direktor NIJZ Milan Krek, temelji na tej strategiji. Ko gre za prednostne skupine pri cepljenju, je strategija oblikovana na osnovi skupnih priporočil Evropske komisije, ki so bila oblikovana tudi ob našem sodelovanju,” je uvodoma dejal premier Janez Janša.

Ob tabeli, kjer so bile navedene prednostne skupine, je predsednik vlade opozoril na številke, ki so seštete in ki ne predstavljajo, kot je bilo v nekaterih medijih že v lanskem letu interpretirano, tudi števila oseb, ker se nekatere kategorije podvajajo.

“Starejši ljudje imajo kronične bolezni in tu so nekateri šteti 2x, tako da je 30% število večje,” je dejal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da je podatek, ki smo ga najbolj čakali, naročena in tudi že odobrena cepiva za Slovenijo.

“Namreč Slovenija je konkurirala za milijon odmerkov, dobila jih je 900.000. V petek pa smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj manj kot 900.000, se pravi, to je skupna količina cepiva, ki se že uporablja in ki je zaenkrat, kar se tiče dobav, tudi najbolj perspektivno, ker večina načrta temelji na dobavah tega cepiva,” je dejal predsednik vlade.

Ko gre za cepiva Moderne, je predsednik vlade poudaril, da gre za ameriško podjetje, in da je Evropska komisija, ko se je odločala za naročilo tega cepiva, bila izpostavljena dvomom, ker je ameriška administracija v lanskem letu javno oznanjala, da bodo ameriška podjetja to cepivo lahko izvažala šele, ko bodo domače potrebe zadoščene. “Zato je Evropska komisija naročila relativno majhno količino tega cepiva, ki je bilo drugo odobreno, in ki v zadnjih tednih in dneh zaradi objav v nekaterih medijih vzpostavlja dodatna pričakovanja,” je dejal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da je cena Moderninega cepiva višja, kar ni problem, “glavni moteči faktor pri naročanju dodatnih količin pa je to, da niso zagotovljeni roki dobave.” “Kljub temu smo v zadnjih dneh naročili še 100.000 odmerkov, nimamo pa garancije dobave, razen da naj bi bila dobava do konca leta,” je dejal premier Janez Janša.

“Skupaj imamo od obeh cepiv, ki sta v Evropi že odobreni, na voljo v letošnjem letu preko 2 milijona odmerkov, kar zadostuje za cepljenje enega milijona sto tisoč ljudi. Cepiva, ki so tudi naročena za Slovenijo, pa še nimajo odobritve evropske medicinske komisije, so še tri. Cepivo, ki je največ obetalo, to je cepivo podjetja, ki ima tudi največje proizvodne kapacitete v Evropi, je AstraZeneca in Evropska komisija je tega tudi največ naročila. Slovenija si je tu zagotovila proporcionalni delež, v višini skoraj milijona štiri sto tisoč odmerkov, kjer je pri testiranju tega cepiva prišlo do nekaterih zapletov, se je postopek odobritve zavlekel in je evropska medicinska agencija šele danes prejela vlogo za odobritev tega cepiva,” je povedal predsednik vlade.

Dejal je tudi, da je govoril s predsednikom evropskega centra za kritično odzivanje na epidemijo, ki je obljubil bolj natančne podatke glede dobav, “načeloma pa so najave, ki so bile dane že lansko leto za dobave tega cepiva zgolj premaknjene. Torej količine, ki so bile najavljene za december, če bi bilo cepivo odobreno v novembru, se enostavno premaknejo v februar,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je to “zelo okvirno.”

Predsednik vlade je še dejal, da obstajata še dve cepivi, ki jih je Evropska komisija naročila in kjer imamo svoj delež v količini dveh dodatnih milijonov, “a ne eno niti drugo cepivo še ni odobreno, niti ni v postopku odobritve na evropski medicinski agenciji.”

“Za napovedane dobave cepiv dveh, ki sta že odobreni in kjer dobave že potekajo in za AstraZeneco, kjer imamo najave, za nekatere imamo tudi bolj natančne najave po mesecih, a ker je povsod zvezdica, torej zadeva ni 100%, računamo, da se napovedi bolj izidejo v tromesečji, oziroma za prvi in drugi kvartal,” je povedal premier Janez Janša.

“Takoj, ko bomo dobili bolj natančne podatke, na katere se bomo lahko zanesli, glede dobave tretjega cepiva torej AstraZenece, kjer bi naj zelo hitro dobili velike količine, bomo ta načrt novelirali, trenutno pa delamo s tem, kar imamo, in s tem, na kar računamo, da 100% dobimo,” je poudaril predsednik vlade. Prav tako je dodal, da je pri Moderni 100.000 dodatnih naročil označenih s vprašajem, zato, ker, kot že rečeno, ni trdnega podatka, kdaj naj bi ta dobava bila izvedena, “v veliki meri je to odvisna od tega, kako hitro bo podjetje dobilo dovoljenja za prodajo izven trga matične države, je pa garantirana dobava v teku letošnjega leta.”

Če bi se pojavljala vprašanja v smislu, zakaj smo naročili več cepiv, kot bi ga na število prebivalstva potrebovali, je eden od razlogov, da pri nekaterih cepivih, ki še niso odobrena, to pomeni, da niso niti golob na strehi in je dobro imeti rezerve, drugi faktor pa je, da ne vemo, koliko časa velja imunost pri cepljenju. Računa se na najmanj šest mesecev, torej lahko računamo na to, da bo potrebno jeseni ali konec leta, tiste, ki se cepijo v tem trenutku, cepiti še enkrat, če bomo želeli dokončno zaustaviti epidemijo, zato bo Slovenija tudi v prihodnje sodelovala pri naročilih in iskala tudi lastne možne dobave v kontaktih s proizvajalcih,” je še povedal predsednik vlade in dodal, da je v tem trenutku to, da smo del evropskih naročil, za Slovenijo prednost, “ker smo v okviru teh dobav zagotovo prišli do večjih količin cepiv, kot bi sicer lahko, in tudi po bolj zmerni ceni, ker smo bili del večjih količin.

COVID potni lisit

Na vprašanje glede predloga grškega premiera, ki predlaga COVID potne listine, pa je predsednik vlade dejal, da kar se tiče pogojevanja potovanj, še posebej letalskih, prestopa meja, “se mi zdi, da je ta realnost, ki je pred nami.”

“Težko bo verjetno normalno potovati iz države v državo ali iz letališča na letališče brez potnega lista o cepljenju. Nekatere države so v regionalnem okvirju tudi že imele takšne ideje in vsaka država lahko sama to regulira, in to se bo dogajalo in na to je treba biti pripravljen,” je še ocenil premier, ki je obenem poudaril, da vlada v tem trenutku vse napore vlaga v to, da dobimo čim prej čim več cepiva.