Janša ima rešitev na krizo cen energentov

Predsednik vlade Janez Janša v Bruslju: Rešitev glede energentov je v skupni nabavi, skupni logistiki in skupni gradnji skladišč

Predsednik vlade Janez Janša se danes drugi dan udeležuje zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, kjer bodo opravili razpravo o varnosti in obrambi, energiji, gospodarskih temah ter pregledali aktualne izzive v zvezi s covid-19.

Ob prihodu na zasedanje je predsednik vlade dal izjavo za slovenske in tuje medije, kjer je spregovoril o včerajšnjem izkupičku zasedanja in drugih temah, ki so zanimale novinarje.

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma dejal, da je bila zanj in za poljskega ter češkega predsednika vlade, s katerima je bil pred desetimi dnevi v Kijevu, včerajšnje srečanje priložnost, da prenesejo pogovore in predloge ukrajinske strani. “To smo naredili tako na vrhu Nata kot na sestanku vrha EU. Ob tem smo izkoristili priložnost prisotnosti ameriškega predsednika, tako da je bil tudi on informiran iz prve roke. Je pa treba ukrajinske predloge še oblikovati v formalne sklepe, saj gre za njihove predloge konkretnih in targetiranih sankcij ter konkretnih ukrepov pomoči, ki se v politične zaključke ne pišejo,” je povedal premier. “Od samega besedila vrha EU, ki predstavlja neko politično usmeritev, nisem pričakoval več, ker se je že v Versaillesu točno vedelo, do kje sežemo pri evropski perspektivi, pa tudi pri sankcijah, ko gre za energente,” je ob tem dodal. Prav tako je povedal, da je bilo zanimanje za dokumente, ki jih je trojica predsednikov vlad predstavila izjemno. “Tudi za dokumente, ki smo jih prinesli iz Ukrajine, je bilo zanimanje veliko, saj gre za komunikacijo, ki preko elektronskih sredstev ni možna,” je povedal premier. Izrazil je tudi veselje, da je bila včeraj v Kijevu delegacija predsednikov parlamentov baltskih držav, tudi nekateri ministri držav članic so že bili tam, “tako da se ta neposredni kontakt nadaljuje.” Po besedah predsednika vlade je bil zanimiv tudi pogovor s predsednikom Ukrajine. “Ti njegovi nastopi imajo učinek, zadeve so drugačne po tem, ko slišimo iz prve roke, kaj se dogaja,” je povedal premier.

Na vprašanje glede kritik ukrajinskega predsednika Zelenskega v povezavi z Madžarsko, je predsednik vlade odvrnil, da je bil Zelenski kritičen do Madžarske in Nemčije. “Pri Madžarski gre za spor glede jezika in madžarske manjšine in za predvolilno vzdušje na Madžarskem, torej gre v veliki meri za politično retoriko, obenem pa je treba vedeti, da Madžarska ni blokirala sankcij, ali drugih ukrepov, tudi pri marsičem, kar se dogaja v okviru Nata, Madžarska sodeluje, obžalujem pa politične spopade okoli zadeve, ki je nepomembna v trenutku, ko ljudje umirajo,” je komentiral premier. Prav tako je dodal, da so evropski voditelji v zaključke včerajšnjega dne uspeli neposredno vključiti del teksta, ki so ga sprejeli voditelji sedmerice. “Gre za neposredno omembo Mariupola, kjer gre za trpljenje epskih razsežnosti v tem času,” je povedal premier in označil kot pomembno, da se omenja kraje, kjer se to dogaja, ne pa da se piše o nečem na splošno. “Tako Ukrajinci vedo, da niso pozabljeni, to zbuja upanje, ki je včasih najpomembnejša stvar za preživetje.”

Glede visokih cen energentov in glede tega, da bi se za energente postavila kapicna cena, je predsednik vlade dejal, da “bomo iskali kompromis.” “Smo za delovanje svobodnega trga, tudi ko gre za trg energentov, nismo pa za to, da se to prepušča stihiji, ko smo v izrednih razmerah, ki so že tukaj,” je dejal in nadaljeval: “obstaja srednja pot, ki je, da okrepimo evropski pristop, torej skupne nabave, skupna pogajanja za cene, skupne gradnje nekaterih kapacitet, na primer skladiščnih kapacitet za plin, kjer je Slovenija brez in ko gre za logistiko, da je tudi ta skupna. To je bistveno lažje dosegati, če imamo skupen pristop, kot pa če se vsaka država pogovarja sama, in gre, na primer 10 delegacij evropskih držav v Katar v enem tednu na isto temo.”

Predsednik vlade je tudi dejal, da glede količine energentov potekajo pogovori neposredno med ZDA in Komisijo. “Včeraj je ameriški predsednik zagotovil, da ko gre za nafto in plin, ima Amerika velikanske rezerve, imajo 300 črpališč, ki jih lahko odprejo kadarkoli, in do naslednje zime dobava utekočinjenega plina in nafte ne bi smela biti problem,” je povedal premier. “Kar se tiče količin in same logistike, pa je teh energentov bistveno več, kot smo si doslej mislili tudi bližje, te kapacitete so na voljo, treba pa je zgraditi skladiščne kapacitete in nekatere plinovode,” je ob tem dodal.

Na vprašanje glede sprejema petega svežnja sankcij proti Rusiji, je premier dejal, da “smo predlagali tisto, kar so predlagali Ukrajinci.” “Gre za zanimive predloge, težko govorim konkretno, ampak gre za predloge, katerih cilj je zaustavljanje ruskega vojaškega stroja. Gre za predloge, ki bi lahko delovali v naslednjih tednih in mesecih. To sem deloma predstavil na vrhu Nata in ameriški predsednik je potem to na vrhu EU povzel kot nekaj, kar je absolutno prioriteta,” je povedal premier.

Glede embarga na energente iz Rusije, pa je predsednik vlade dejal, da bi se to lahko zgodilo mnogo prej, kot bi si to želela Rusija. “Včeraj je bila glavna tema Ukrajina, pogovor pa je seveda potekal tudi na temo energentov. Tudi z ameriškim predsednikom smo govorili o tem. V tem trenutku zbiramo moči, da se znebimo odvisnosti od ruskih energentov. Danes se bomo fokusirali na to, kako obdržati cene, rešitev je, kot rečeno v skupnih dobavah, skupni logistiki, skupni gradnji skladišč. Vemo, kje so rešitve, moramo pa biti učinkoviti in operativni, kot se je pokazalo ob prvem valu epidemije koronavirusa,” je povedal premier. Dodal je tudi, da niti ena država ne nasprotuje pristopu glede energentov na splošno, so pa razlike med državami, odvisne glede stopnje odvisnosti države od ruskih energentov. “Do tega bo prišlo kasneje kot si želimo, ampak prej, kot si želi Putin,” je povedal predsednik vlade. Dodal je tudi, da bi Slovenija podprla skupne nabave zemeljskega plina.

“Slovenski vojaki bodo na Slovaško prispeli čimprej, vlada je že sprejela odločitev, potrditev v Državnem zboru glede tega ni potrebna,” je povedal glede napotitve slovenskih vojakov na Slovaško, prav tako pa je dodal, da je v zadnji paket sankcij vključen tudi embargo na uvoz in izvoz diamantov.