Interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo zaradi neizpolnjenih obljub in nepravilnosti

V slovenski politični areni odmeva interpelacija zoper dr. Emilijo Stojemenovo Duh, ministrico za digitalno preobrazbo. Po obtožbah, ki jih je javno predstavil Andrej Kosi iz stranke SDS, se ministrici očita, da v svojem mandatu, ki traja že več kot leto dni, ni predložila nobenega zakonodajnega predloga, ki bi spodbudil digitalizacijo države. Ta pomanjkljivost je povzročila resna vprašanja glede njene učinkovitosti in zavezanosti ciljem ministrstva.

 

Dodatno breme za ministrstvo predstavlja nakup 13.000 računalnikov, ki so, po trditvah Andrej Kosi, že pol leta neuporabljeni in shranjeni v skladišču. Ta incident je postal simbol domnevne malomarnosti in slabega upravljanja s strani ministra, kar še povečuje pritisk na njeno vodstvo.

Interpelacija ne izpostavlja le domnevne neaktivnosti ministra pri digitalizaciji, temveč tudi obtožbe o ustvarjanju neprimernih delovnih razmer znotraj ministrstva in neupravičeni uporabi državnih sredstev za osebne privilegije. Med očitki so tudi zapravljanje za eksotična potovanja, luksuzna prenočišča in obiski dragih restavracij, kar dodatno kompromitira njen javni ugled in integriteto.

Interpelacija, ki jo je sprožila stranka SDS, temelji na prepričanju, da ministrica dr. Emilija Stojemenova Duh ni izpolnila pričakovanj, ki so povezana z njenim položajem, in da so njene akcije v nasprotju z načeli učinkovitega in etičnega vodenja. Ta dogodek ne le osvetljuje težave znotraj Ministrstva za digitalno preobrazbo, ampak tudi sproža širšo debato o standardih za javne uslužbence in potrebi po večji preglednosti in odgovornosti v slovenskem političnem sistemu.