Ignoriranje slovenskih kmetov: Ali je aktualna vlada na pravi poti?

V času, ko so globalne razmere postale vedno bolj nepredvidljive, je kmetijstvo eno od ključnih področij, ki zagotavlja stabilnost in preživetje nacije. Vendar pa so nedavne poteze vlade in stališča iz Evropske unije do slovenskega kmetijstva skrb vzbujajoča.

 

Okrogla miza, ki je potekala v Radečah, je ponudila globok vpogled v razmišljanje ključnih akterjev v kmetijskem sektorju. Dr. Jože Podgoršek, nekdanji kmetijski minister, je izpostavil dejstvo, da aktualna vlada z dejanji in potezami ni v podporo slovenskim kmetom. Z uvedbo t.i. “košarice hrane” je vlada razvrednotila domače pridelke, ki so plod dolgoletnih prizadevanj in truda slovenskih kmetov.

Dr. Milan Zver, evropski poslanec, je opozoril na dejstvo, da Evropska unija sprejema odločitve, ki niso v prid kmetijstvu. Nekatere od teh odločitev ne le zmanjšujejo finančno podporo kmetom, ampak tudi vplivajo na način življenja in izbire potrošnikov. Je mar res pristojnost predsednika vlade, da nam govori, kaj naj jemo?

Vendar pa ni zgolj EU tista, ki predstavlja izziv za slovensko kmetijstvo. Po mnenju dr. Zvera so slovenski birokrati včasih še hujši, saj brezpogojno sprejemajo vse direktive iz EU, ne da bi se vprašali o njihovem vplivu na lokalno okolje in gospodarstvo.

Poleg vseh teh izzivov se slovenski kmetje soočajo tudi z grožnjo afriške prašičje kuge. Peter Mlakar, dr. vet. med., opozarja, da bi lahko ta bolezen povzročila izjemno ekonomsko škodo. Zaščita pred to grožnjo mora biti prioriteta.

Vse te tematike nas vodijo do ključnega vprašanja: Ali vlada resnično podpira slovenske kmete? Kmetje so steber slovenske družbe in gospodarstva, zato si zaslužijo spoštovanje in morajo biti v središču kmetijske politike. Je čas, da vlada prisluhne njihovim glasom in začne ukrepati v njihovem interesu.

MR