Ideološka čistka na RTV Slovenija: Ukinitev oddaje “Podjetno naprej” in druge kontroverzne spremembe

Nedavno odločitev vodstva RTV Slovenija, ki ga vodi Zvezdan Martič, o ukinitvi oddaje “Podjetno naprej” in drugih priljubljenih programov, je sprožila val ogorčenja in obtožb o ideološkem vplivu. Oddaja “Podjetno”, ki je predstavljala uspešne slovenske podjetnike, bo nenadoma umaknjena iz sporeda, kar mnogi vidijo kot del širše agende levega političnega pola, ki naj bi prevzelo nadzor nad javnim servisom.

Ta poteza je še posebej zaskrbljujoča, saj je RTV Slovenija dolgo veljala za bastion objektivnega in nepristranskega novinarstva. Kritiki zdaj trdijo, da se je javna televizija spremenila v orodje politične propagande, ki se bori proti podjetništvu in uspehu.

Poleg oddaje “Podjetno naprej” bo ukinjena tudi oddaja “Panorama”, za katero se domneva, da je bila žrtev političnih čistk zaradi povezave z bivšim vodstvom. Opozorila na te sporne ukrepe so prišla tudi iz uredništva oddaj o kulturi na TV Slovenija, ki izražajo zaskrbljenost nad znižanjem standardov in zanemarjanjem kulturne dediščine.

Situacija postaja še bolj zapletena z načrtovanimi spremembami na področju mednarodnih dopisništev. Z novim letom bo ukinjeno dopisništvo v Aziji, bruseljsko dopisništvo pa bo prepolovljeno, kar kaže na zmanjšanje pomena mednarodnega poročanja v javni ustanovi.

Informativna oddaja “Kultura” se bo prestavila v manj ugoden termin po Odmevih, obenem pa bo njena dolžina drastično skrajšana. To kaže na zaničljiv odnos do kulture in umetnosti s strani trenutnega vodstva RTV.

V ozadju teh sprememb je očitna ideološka agenda, ki pod vodstvom Zvezdana Martiča in njegovih političnih zaveznikov želi preoblikovati RTV Slovenija v orodje za širjenje določene politične ideologije. To je še posebej ironično, glede na predhodne obtožbe o politizaciji medijev, ki so bile usmerjene proti prejšnjemu vodstvu.

Te spremembe so razgalile resnično naravo trenutnega vodstva RTV Slovenija in poudarjajo potrebo po nujnem ukrepanju za zaščito novinarske neodvisnosti in integritete javnega servisa.

MR