Hiša vin Kokol zmagala na Dnevih odprtih vrat slovenskih kmetij

V nedeljo, 30. 8., so se iztekli letošnji Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov. V okviru tega projekta je potekalo tudi glasovanje, pri katerem je največ glasov s strani javnosti prejela Hiša vin Kokol. Po številu glasov sta sledila Izobraževalni center Eksena in Zeliščni vrt Majnika.

 

Na kmetiji Kokol so najbolj ponosni na krožni proces pridelave in predelave grozdja oziroma grozdnih pešk. Pri tem imajo natanko nič odstotka odpadka. Hiša vin Kokol je sporočila, da je bil »dan odprtih vrat na naši kmetiji za nas izjemno doživetje, tudi zaradi obiskovalcev, ki so nas tako številčno obiskovali in nam izkazali podporo ter izjemno zanimanje za naše izdelke. Zelo veseli smo številnih novih strank, ki so prišle tudi iz drugih koncev Slovenije.«

Hiša vin Kokol je dan odprtih vrat izvedla v soboto, 29. 8. 2020, pri čemer so sodelovali s člani kulinaričnega krožka Duplek pri pripravi kulinaričnih dobrot z moko grozdnih pešk in ostalih dobrot ter s Kmetijskim inštitutom Slovenije, ki so demonstrirali stiskanje olja grozdnih pešk. Več kot 100 obiskovalcev, ki so se zvrstili preko dneva, je bilo zelo zadovoljnih.

Pri Hiši vin Kokol gre za posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje, od tega je približno tretjina namenjena vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

»Iz ljubezni do trte same, ki je vezni člen naše družinske kmetije, smo poleg vina kot prvotnega produkta vinske trte razvili sekundaren in terciaren produkt, 100 odstotno olje grozdnih pešk in moko, torej smo trti in grozdju podarili novo življenje«, so povzeli na kmetiji Kokol.

Njihova filozofija se dobro dopolnjuje z vključenostjo v Program razvoja podeželja 2014 – 2020, ukrep Kmetijsko-podnebna-okoljska plačila (KOPOP), znotraj katerega izvajajo več operacij, ki zmanjšujejo neugodne vplive kmetovanja na okolje ter prispevajo k blaženju in prilagajanju na podnebne spremembe. Njihovi postopki obdelave vinogradov potekajo na naravi čim bolj prijazen način kot so mehansko zatiranje plevelov, uporaba feromonskih in lepljivih vab za potrebe spremljanja škodljivih organizmov ter opustitev uporabe insekticidov.

Kmetija je tudi v fazi izgradnje lastne oljarne z možnostjo sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ukrep LEADER, preko Lokalne akcijske skupine (LAS) Ovtar Slovenskih goric. Projekt je vsekakor zanimiv tudi za ostale vinogradnike iz lokalnega in regijskega območja, predvsem z dobavo surovine (grozdne peške). Na ta način se krepi povezovanje in skupno sodelovanje na trgu, hkrati pa bo večja količina ponudbe zadostila vedno večjemu povpraševanju na trgu po različnih hladno stiskanih oljih.

Za boljšo ponazoritev dogajanja so od dveh udeleženk dneva odprtih vrat Hiše vin Kokol pridobili njuni mnenji, ki potrjujeta dobro organizacijo in kakovost njihovega dela.

»Z navdušenjem že dlje časa spremljam družino Kokol, ki s ponudbo kakovostnih izdelkov iz grozdnih pešk širijo osnovno ponudbo vin. Zato sem se tudi udeležila dneva odprtih vrat na njihovi kmetiji, kjer so nas obiskovalce pričakale bogato obložene stojnice z izdelki iz njihove ponudbe. Člani družine so nas nasmejanih obrazov pogostili in po potrebi tudi ponudili bogate strokovne razlage postopkov pridelave in predelave. Pri družini Kokol že od začetka kupujem olje iz grozdnih pešk. Pika na i strokovno pripravljenemu dogodku pa je bila izredno premišljena in lepa dekoracija prostora ter seveda degustacija odličnih vin in domačih dobrot.« Vanja M.

 

»Pozitivno smo bili presenečeni nad krasnim sprejemom na domačiji, kjer smo preživeli krasen popoldan v okušanju dobrih vin, spoznali smo hladno stiskano olje iz grozdnih pečk, ki se uporablja v kulinariki in kot prehransko dopolnilo. Prisotni smo bili pri samem stiskanju pešk iz grozdja, bučnic in sončnic ter nastajanju olja. Po stiskanju ostane produkt, iz katerega meljejo moko. Degustirali smo peciva iz te moke – okusi so svetovni. Lačni in žejni nismo bili. Čestitamo iz srca Hiši vin Kokol za smel projekt. Vem, da je to zgodba, ki bo očarala in prepričala vsakega obiskovalca.« Cvetka K.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mreža za podeželje sta skupaj s kmetijami in nosilci projektov organiziralo dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020, v katerem so se predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dnevov odprtih vrat smo želeli poudariti pomen lokalne pridelave hrane, ohranjanja podeželske krajine ter preživljanja aktivnega prostega časa in dopustov na podeželju. V letošnje dneve odprtih vrat se je vključilo 22 kmetij in podeželskih projektov iz vse Slovenije. Kmetijam oziroma projektom so lahko obiskovalci spletne strani programa razvoja podeželja oddali glas podpore tistemu kandidatu, ki so jim bili všeč. Od 17. do 30. 8. soo prejeli 4204 glasov, od tega jih je Hiša vin Kokol prejela 1624 glasov, Izobraževalni center Eksena 1251 glasov in Zeliščni vrt Majnika 642 glasov.

Vir: gov.si

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

DAMIR ŽERAK