Haloški vinarji zelo uspešni na ocenjevanju v Gornji Radgoni

Do odprtja sejma AGRA v Gornji Radgoni je ostalo slab mesec, a glavnina tradicionalnih ocenjevanj, mednje sodi tudi ocenjevanje vin, je že zaključenih. Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo 573 vin iz šestih držav, vinarji iz Haloz pa so dosegli največji uspeh doslej.

Rezultati ocenjevanja vin 2018 v Gornji Radgoni so znani že nekaj dni, v Vinarski zadrugi Haloze pa so več kot zadovoljni, saj imajo skupaj kar 23 nagrajenih vin. Za odlična haloška vina so priznani vinarji – člani zadruge prejeli veliko zlato medaljo, 3 zlate medalje in 19 srebrnih.

Prvak Vinske turistične ceste Haloze – VTC11 je vino sivi pinot, Vina Zavec, velja pa omeniti, da je prvak VTC15 Jeruzalemska vinska turistična cesta – Jeruzalem Ormož Chardonnay 2017 –– iz kleti Puklavec Family Wines.

Nagrajena vina in vinarji iz Haloz

Veliko zlato medaljo je prejel sauvignon, suhi jagodni izbor, Vinogradništva Gorjup. Zlato medaljo letos prejmejo: sivi pinot, Vina Zavec, ranfol, Kmetija Pajnkiher in sauvignon, izbor, Vinogradništvo Gorjup.

Novo visoko vinsko odličje za Vina Zavec; foto: arhiv Vina Zavec

Med dobitniki srebrne medalje pa so: penina brut in sauvignon, Vina Zavec, traminec, Kmetija AS-Arnečič, renski rizling, Vinogradništvo Cestnik-Vaupotič, renski rizling, Kmetija Pajnkiher, rumeni muškat, sauvignon in renski rizling, Turistična kmetija in vinogradništvo Pungračič, sivi pinot, sauvingnon, chardonnay in šipon Vinarstva Šmigoc, laški rizling Vinogradništva Gorjup, traminec in sauvignon Vinogradništva Ivan Kramer, traminec, Vinogradništvo Plajnšek, rumeni muškat Vinogradništva Žumbar in renski rizling, Vina Anton Skaza.

Vinarjem iz Haloz se bo pridružila slovenska vinska kraljica

Vinogradniki iz Haloz bodo letos skupaj z vinsko kraljico Slovenije Katarino Pungračič predstavili svoja vina na sejmu AGRA med 25. in 30. avgustom v Hali C3, prostor 415. Skupen nastop Haloz bo potekal v okviru Lokalne akcijske skupine Haloze, na prodajno promocijskem prostoru pa se bodo predstavili ponudniki iz Haloz s svojimi izdelki, dobrotami, kulinarično ponudbo in kulturnim programom, postavili pa bodo tudi haloški klopotec.

Vinar leta bo znan na dnevu vinogradnikov in vinarjev

Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 28. avgusta v okviru 56. sejma AGRA. Vino Slovenija Gornja Radgona pa prinaša letos dve pomembni novosti in sicer priznanje Prvak države ter Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018.
Naslov Prvak države lahko pridobi najvišje ocenjeno vino iz posamezne države, iz katere sodeluje vsaj 25 vzorcev vin. Ocenjevanje s tem utrjuje in širi svojo veljavo v mednarodnem prostoru. Na letošnjem ocenjevanju so si ga prislužila vina iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018 pa prejme najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju.
Vir: Vinoslovenija.si, LAS Haloze