Gradnja doma upokojencev v Žabjaku: Napredek in izzivi pri dokončanju enote

Po začetku gradnje doma upokojencev Ptuj v Žabjaku leta 2022, so že zaključili del investicije v višini 1,4 milijona evrov za dnevne in začasne namestitve. Kapacitete za dnevne in začasne namestitve so že zapolnili, dodali pa so tudi nekaj dodatnih namestitev.

 

Dom upokojencev Ptuj je za izvedbo investicije v Žabjaku pridobil 12 milijonov evrov sredstev iz razpisa REACT in še 1,4 milijona evrov za dnevne in začasne namestitve na podlagi javnega razpisa s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po odprtju enote za začasne in dnevne namestitve sledijo zadnji koraki gradnje preostanka enote.

Celotna investicija v novogradnji Žabjak obsega 10.345 kvadratnih metrov, v enoti pa bo prostora za 150 stanovalcev, od tega za 12 uporabnikov dnevnega varstva in 20 uporabnikov začasnih namestitev.

Eden od splošnih problemov slovenskih domov za starejše je preobremenjenost zaposlenih, kar vodi k njihovemu odhajanju v druge panoge in poglobljanju kadrovske krize.

Napredek pri gradnji doma upokojencev v Žabjaku je pomemben korak, vendar je še potrebno doseči določene cilje, da bo enota popolnoma dokončana. Z veseljem lahko sporočimo, da je v mesecu maju že sprejela 20 uporabnikov začasnih namestitev in 12 uporabnikov dnevnega varstva. Povpraševanje po namestitvah je izjemno visoko, saj smo v manj kot treh tednih zapolnili postelje. Iščemo tudi rešitve za povečanje števila posteljnih kapacitet za začasne namestitve, da bi svojcem omogočili brezskrbno oddih in zaupali oskrbo svojih najdražjih.

Veseli nas, da smo uspeli pridobiti finančna sredstva za investicijo v Žabjaku, vendar se moramo še držati rokov za dokončanje preostanka enote. Celoten dom, ki bo sprejel 150 stanovalcev, načrtujemo uradno odpreti najkasneje do 9. oktobra. Želim poudariti, da gre večji del posteljnih sob v enoti Ptuj-Muretinci-Koper, vendar bomo zagotovili prostor tudi za nekatere nove stanovalce.

V skladu z državnim pravilnikom o minimalnih tehničnih standardih smo podaljšali rok za odpravo večposteljnih sob iz leta 2021 na leto 2026. Ker je povpraševanje po posteljnih kapacitetah izjemno visoko, si prizadevamo omogočiti sprejem novih stanovalcev. Vendar je odločitev v rokah države, da čim prej uveljavi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je ključen za zagotavljanje dostojnega življenja starejšim.

Eden od glavnih izzivov slovenskih domov za starejše je preobremenjenost zaposlenih, kar vpliva tudi na kadrovsko krizo v tej panogi. Kljub temu so ponosni, da večina naših stanovalcev in njihovih družin izkazuje zadovoljstvo s storitvami, ki jih nudimo. Naša enota se zelo trudi zagotoviti, da zaposleni ne hitijo neprestano in imajo dovolj časa za vsakega stanovalca. Kar zadeva kakovost opravljenih storitev, zlasti na področju zdravstvene nege, lahko rečemo, da je na zelo visokem nivoju.

Vir: net-tv.si

MR