GRAD ORMOŽ IN PARK V ARHITEKTURNI, DIGITALNI IN HORTIKULTURNI PREOBRAZBI

V letošnjem letu postaja Grad Ormož osrednji junak kulturološke prenove v krajevni skupnosti Ormož. S sredstvi v višini 1.078.492,87 €, ki jih večinsko financira EU projekti z zneskom sofinanciranja 862.794,30 €, se bo zgodila monumentalna preobrazba grajskega kompleksa in okoliškega parka. Projekti, ki so trenutno v teku, bodo začeti septembra 2023 in naj bi bili zaključeni do maja 2024.

 

  • Obnova grajskih ur in nabava zvonov: Oblikovalec, konservator in restavrator Samoel Kukovičič bo za vrednost 61.000,06 EUR z DDV obnovil ure na grajskem stolpu ter poskrbel za namestitev dveh zvonov, ki bosta obujala spomine na nekdanje čase.
  • Ureditev dostopa do grajskega stolpa: Podjetje GES d.o.o. bo za vrednost 375.587,43 EUR z DDV uredilo dostop do grajskega stolpa preko obstoječega podstrešja. Dela vključujejo izgradnjo lesenega stopnišča in poti do balkona na stolpu.
  • Ureditev parka – 2. faza: KOMUNALNO PODJETJE ORMOŽ d.o.o. bo za 180.253,29 EUR z DDV uredilo glavno pot v parku z obrobljenimi kovinskimi robniki in lomljenim prodcem ter poskrbelo za delno zasaditev parka.
  • Zamenjava stavbnega pohištva: LESNINA MG OPREMA d.d. bo do decembra 2023 za 288.187,79 EUR z DDV poskrbela za menjavo stavbnega pohištva v gradu.
  • Konzervatorska in restavratorska dela: GNOM d.o.o. bo do maja 2024 za 173.464,36 EUR z DDV izvedel konzervatorska in restavratorska dela na notranji strani grajskega stolpa, ki vključujejo restavriranje sten in oken.

Ta ambiciozna prenova, ki se financira iz Mehanizma za okrevanje in odpornost (NOO) ter se vključuje v razvojni projekt PAMETNA, TRAJNOSTNA IN VKLJUČUJOČA RAST, predstavlja nov korak v trajnostnem razvoju slovenskega turizma in kulturne dediščine. Ormoški grad in park sta ob tej priložnosti deležna prepotrebne in zaslužene preobrazbe, ki bo obudila zgodovinsko vrednost in pomen te dediščine ter omogočila obiskovalcem še bogatejšo kulturno izkušnjo.

MR