Gospodarstveniki opozarjajo na vladni predlog, ki lahko privede do hujših protestov

Vlada se vse bolj osredotoča na uveljavljanje novih davkov, kar je sprožilo zaskrbljenost med gospodarstveniki, poroča portal N1. Andrej Kosi, poslanec SDS, je na Twitterju izrazil svoje dvome glede te politike in se vprašal, kako dolgo bo trajalo takšno stanje.

 

Sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi je tik pred vrati, vendar pa se vlada ne more otresti očitkov, da je njegova priprava šla mimo brez soglasja socialnih partnerjev, navaja portal N1. Ta postopek je dvignil tudi veliko prahu med gospodarstveniki, ki opozarjajo na potencialne negativne posledice.

Gospodarstveniki so izrazili svojo zaskrbljenost zaradi vladnega predloga, ki bi lahko vodil do hujših protestov, poroča N1. Menijo, da bi morale vlada in socialni partnerji sodelovati pri pripravi zakonov in da bi morala biti politika usmerjena v podporo gospodarski rasti, namesto da obremenjuje že tako ranljivo gospodarstvo z novimi davki.

Nekateri gospodarstveniki so izrazili svoje nezadovoljstvo nad tem, da vlada sprejema odločitve brez posvetovanja s strokovnjaki in deležniki v gospodarstvu. Prav tako so opozorili na potencialne negativne učinke takšne politike na konkurenčnost podjetij in posledično na gospodarsko rast, poroča N1.

Situacija je še bolj zapletena zaradi bližajočega se zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi bil sprejet brez soglasja socialnih partnerjev, poroča N1. Gospodarstveniki menijo, da bi moral biti ta zakon predmet temeljite razprave in usklajevanja med vsemi vpletenimi stranmi.

Skupno sporočilo gospodarstvenikov je, da bi morala biti politika usmerjena v podporo gospodarstvu, spodbujanje rasti in ustvarjanje novih delovnih mest. Obremenjevanje gospodarstva z novimi davki brez ustrezne razprave in sodelovanja s strokovnjaki in deležniki lahko privede do negativnih posledic, vključno s povečanjem napetosti in protestov, poroča N1.

Gospodarstveniki pozivajo vlado, naj ponovno preuči svojo politiko in se posvetuje s strokovnjaki ter deležniki, preden sprejme odločitve, ki lahko vplivajo na gospodarstvo in podjetja. Poudarjajo pomen konstruktivnega dialoga in sodelovanja, da bi zagotovili trajnostno in stabilno gospodarsko rast v državi, poroča N1.

Vir: N1 – Gospodarstveniki o vladnem predlogu: “Smo na robu hujšega protesta”

MR