Gospodarstveniki nasprotujemo posredovanju neusklajenih predlogov v noveli ZDR v Državni zbor

Kritične besede zvenijo iz vrst slovenskih gospodarstvenikov, katerih zaupanje v trenutno vlado se nadaljuje z zmanjševanjem. Predsednice in predsedniki 15 najpomembnejših gospodarskih in kmetijskih organizacij so se združili v protestu proti nepremišljenemu sprejemanju novele Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) brez predhodnega usklajevanja s ključnimi deležniki.

 

Besede predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba, ki jih je izrekel na sestanku 9. oktobra, se zdijo prazne in nezavezujoče, saj so bili kasneje na vladi sprejeti predlogi v nasprotju z obljubami. Obenem vlada v hitenju ne upošteva nujno potrebnega dialoga in sodelovanja z gospodarskimi subjekti, katerih mnenje je ključnega pomena za delovanje slovenskega gospodarstva.

Gospodarstvo je vitalna žila vsake države, in ko se destabilizira, to vodi v recesijo, negotovost in potencialno ekonomsko krizo. Izraženo je bilo tudi mnenje, da Slovenija tvega izgubo zaupanja mednarodnih investitorjev, kar je občutljivo za vsako ekonomijo, še posebej v tako globaliziranem svetu.

Poleg tega kmetijski sektor opozarja na nevarnost hitro sprejetih odločitev, ki lahko privedejo do motenj v celotni preskrbovalni verigi hrane, kar je vitalnega pomena za državo in njene državljane.

Zadnji, a zelo pomemben, je poziv k popolni transparentnosti pri Skladu za obnovo Slovenije. Gospodarstvo zahteva jasnost, transparentnost in nadzor nad uporabo sredstev, ki se zbirajo za obnovo države po naravnih katastrofah.

Predstavniki slovenskega gospodarstva so jasno povedali: Ne bodo tiho opazovali, kako vlada sprejema odločitve, ki lahko vplivajo na njihovo sposobnost opravljanja poslovanja, zagotavljanje delovnih mest in celotno blaginjo države. Od vlade pričakujejo več sodelovanja, dialoga in razmisleka, preden se potrdijo zakoni, ki bi lahko imeli dolgoročne posledice za slovensko gospodarstvo.

V tej kritični uri se je združilo število gospodarskih in kmetijskih združenj, kar jasno kaže na njihovo zavezanost k skupnim ciljem in njihovo pripravljenost braniti interese slovenskega gospodarstva.

MR