Golobova vlada sprejela zelo nevarno odločitev za našo državo

Slovenija se je pridružila devetim državam članicam EU, ki podpirajo krepitev glasovanja s kvalificirano večino v skupni zunanji in varnostni politiki EU, kar naj bi pripomoglo k večji učinkovitosti EU kot globalnemu akterju. Kritiki opozarjajo, da bo to pripeljalo do zmanjšanja moči manjših držav pri odločanju.

 

Skupina prijateljev, ki vključuje Slovenijo, Nemčijo, Belgijo, Finsko, Francijo, Italijo, Luksemburg, Nizozemsko in Španijo, želi izboljšati procese odločanja v zunanji politiki EU s povečanjem uporabe glasovanja s kvalificirano večino. Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell je pozdravil pobudo, saj naj bi EU postala hitrejša, bolj sposobna in učinkovita pri odločanju in ukrepanju v negotovem geopolitičnem okolju.

 

Evropska poslanka Romana Tomc je izrazila zaskrbljenost, da bodo majhne države, kot je Slovenija, preglasovane in bodo izgubile vpliv, moč in pomen. Evropski poslanec Milan Zver je kritiziral slovensko vlado, ker ni razpravljala o geostrateški odločitvi, ter opozoril na morebitne težave, ki jih lahko povzročijo države, ki se jim zdi kvalificirana večina neugodna.

MR