Golobova vlada bo vzela povprečni družini več kot 2 tisoč evrov!

Iniciativa Družinska pobuda je izračunala, da bo zaradi škodljivih ukrepov vlade Roberta Goloba povprečna slovenska družina z dvema povprečnima plačama in dvema otrokoma v vrtcu prikrajšana za 2036 evrov na leto, so zapisali na portalu Moja Dolenjska.

 

Obremenitve za povprečno družino so se povečale na več področjih. Prvič, plači staršev so nižje zaradi višje dohodnine. Drugič, družina prejema manj otroškega dodatka, kar dodatno prispeva k finančni stiski. Tretjič, stroški za vrtec so se povišali, pri čemer je še posebej problematična napovedana ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka.

V času vladavine aktualne koalicije in vlade je bilo sprejetih več ukrepov, ki povečujejo bremena davkoplačevalcev, še posebej družin, kar je privedlo do opaznega zmanjšanja njihovih razpoložljivih sredstev. Poleg tega so napovedana še nova bremena, opozarjajo v Družinski pobudi.

Starši, združeni v Družinsko pobudo, društvo za družinam naklonjeno družbo, so vladi in parlamentu poslali poziv, naj nemudoma opustijo vse napovedane dodatne obremenitve. Opozarjajo, da bi te lahko številne družine potisnile še v večje težave. Na poziv se je odzvalo malo pozitivnih odgovorov.

Družinska pobuda svetuje, da starši čim bolje izkoristijo davčne olajšave za otroke. Da se bo najboljši izkoristek upošteval že pri informativnem izračunu dohodnine, je treba do 5. februarja na FURS vložiti ustrezno vlogo. Pobuda je pripravila tudi poseben Excel obrazec za izračun uveljavljanja davčnih olajšav za otroke, ki je na voljo za prenos.

Poleg tega so v letošnji obrazec dodali primerjavo dohodnine pod Golobovo vlado in dohodnino po zakonu prejšnje desno sredinske vlade. S tem si lahko vsak izračuna, koliko več davka plačuje zaradi sprememb, ki jih je uvedla aktualna vlada. Pri povprečni plači to znaša več kot 220 EUR letno, pri višjih dohodkih pa še več.

Vlada je objavila podatke za odmero dohodnine za leto 2024, ki kažejo, da se bo davčno breme še povečalo. Po zakonu prejšnje vlade bi se splošna olajšava zvišala na 6.500 evrov, aktualna vlada pa jo drži pri 5.000 evrih, prav tako ni uskladila lestvice za odmero dohodnine in davčnih olajšav z inflacijo. Družinska pobuda je pripravila tudi obrazec za izračun dohodnine za leto 2024, s katerim lahko preverite, koliko več davka boste plačali pod trenutno vlado. Pri povprečni plači za leto 2023 bo letos razlika približno 550 evrov letno.

MR