Etnografsko društvo Tržec navdušilo z delavnicami starih obrti

Etnografsko društvo Tržec je v počastitev praznika občine Videm minulo soboto na lepo urejeni Djočanovi kmetiji, ki se nahaja v sotočju reke Dravinje in Polskave, pripravilo delavnice starih obrti.

Delo kovača je predstavil kovaški mojster Franc Kirbiš. Foto: ED Tržec

Namen delavnic je ohranjanje znanja, obrti, opravil in običajev preteklosti ter to predstaviti širši javnosti. V ED Tržec delavnice nameravajo pripraviti še večkrat in predstaviti čim več starih, nekoč zelo iskanih in cenjenih obrtniških del. Obiskovalci so se tokrat lahko preizkusili tudi v vlogi lončarja, kovača, pletarja košar, izdelovali so rože iz krep papirja, ostrili orodje in na domačiji, v prijetnem okolju preživeli nepozaben dan.

V lončarski delavnici so predstavili tehnike oblikovanja gline in potek dela na lončarskem vretenu. Foto: ED Tržec

Andrej Gašpar, predsednik ED Tržec, je povedal, da sta lončarstvo predstavili Suzana Rajh in Petra Najvirt iz Lončarskega centra Maribor, tisti, ki jih je to posebej zanimalo, pa sta predstavili tehnike oblikovanja gline in potek dela na lončarskem vretenu. Vsak obiskovalec pa si je lahko s svojimi rokami na lončarskem vretenu izoblikoval izdelek iz gline in ga vzel s seboj domov.

Izdelovali rože iz krep papirja, se pomudili v kovačiji in spoznali tesarsko orodje

»Društvo podeželskih žena in deklet Lancova vas so v delavnici izdelovanja rož iz krep papirja predstavljali Zvonko in Verena Mikša, Jožica Maroh in Marta Lesjak, Bernardka Kancler iz Folklornega društva Lancova vas pa je prikazala izdelovanje povoskanih rož.

V delavnici izdelovanja rož iz krep papirja; foto: ED Tržec

Kovaštvo je pobliže predstavil Franc Kirbiš in z veseljem nam je pokazal in povedal kako se je kovalo v starih časih. Ogledali smo si tudi razstavo orodij, ki so se uporabljala pri kovaštvu, kovač pa je po želji skoval žebelj, podkev ali klamfo.

V Tržcu na stari domačiji so pokazali tudi delo nekoč zelo iskanih mojstrov kovaštva: foto: ED Tržec

Pletenje košar iz šibja je prikazal Alojz Božičko, kako se pravilno vzdržuje tesarsko orodje, kakšne so tesarske spretnosti mojstra in kako pravilno naostrimo orodje pa je predstavil Ivan Božičko. Na uspešno izpeljanih delavnicah starih obrti smo na naši domačiji v Tržcu preživeli lep sobotni dan in pridobili nova, uporabna znanja za vsakdanje življenje,” je še povedal Andrej Gašpar.
Foto: ED Tržec